2019. március 30., szombat

MI FOLYIK ITT?

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: FRISS RÓBERT
2019.03.30.


Új Egészre vágytok? Akkor ne unjátok a francia forradalmat, a felvilágosodást, ne fosszátok meg trónjától az Észt, ne kezdjetek hinni a mindentudó új cézárokban, inkább azon törjétek a fejeteket, hogyan tudtok nembeli gazdasági hatalmasok után politikai hatalmasok lenni.



Minden Egész eltörött, 
Minden láng csak részekben lobban, 
Minden szerelem darabokban, 
Minden Egész eltörött. 
(Ady Endre: Kocsi-út az éjszakában

Ha nem látnánk semmi mást, csak az alkotmányos csőd szélén lépkedő Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, már akkor is azt mondhatnánk: Ady Endre több mint százéves sorainál nincs időszerűbb, mert mintha a világ, az Egész, s amit róla gondoltunk, darabokra tört volna a XXI. század elejére. Mit sem látunk bizonytalanabbnak, sötétebbnek, mint a jövőt, amelybe a vakság érzetével ugrunk bele. Ki hitte volna, hogy a brit demokráciát alkotmányos válsággal megroppantja a Brexit? A vakon önző, hatalmi pártpolitika, az hogy a szigetország évszázadok óta legkorlátoltabb politikai elitje elhitette: a britek újraélhetik a nosztalgikus történelmi álmaikban létező birodalmi nagyságukat, ha magára hagyják a kontinens közösségét. Látjuk a történelemben talán első esetet, amikor egy demokrácia démosza szembeszáll az őt félrevezető politikai vezetőkkel, saját korábbi döntésével, miután kezdi megtapasztalni az elszigetelt nemzetállami lét valóságos hátrányait. Megtapasztalja, hogy félrevezették. 

Az Egyesült Államokban még csendes a tömegtársadalom tömege, amely az elnöki székbe ültette Donald Trumpot, aki azt ígérte, kizárja a világot Amerikából. Azt bábozta el, hogy ő ki meri mondani, amit más nem, a közérthető semmit: America First. Most azt lessük, vajon korlátozni tudja-e a félnótás elnököt az amerikai demokrácia intézményrendszere. A két mintaállam sorsa jelzi: talán soha ilyen világot bomlasztó ellentétek nem feszítették a liberális demokráciát. Voltak többen, akik évtizedekkel ezelőtt figyelmeztettek: a liberális parlamentarizmus intézményrendszere nem fog tudni ellenállni annak a kornak, amelyben az emberek véleményét a tömegmédia formálja, de amelyben a tömegmédiát azok a véleményvezérek uralják, akik el tudják hitetni magukról, hogy a nép valódi képviselői, miközben saját hatalmukért beszélnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.