2019. március 5., kedd

MACRON: "HISZEK ABBAN AZ EURÓPÁBAN, AMELYIK EGYSZERRE VÉDI MEG ÉRTÉKEIT ÉS HATÁRAIT"

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2019.03.04.


„Európai Polgárok! Azért fordulok Önökhöz, mert ég a ház” - jelent meg a magyar nyelvű üzenet Emmanuel Macron twitterjén hétfő este fél 11-kor. A link egy olyan levélre mutat, amelyet minden uniós tag nyelvére lefordítottak, és elvileg minden országban lehozza egy-egy lap. A szöveg felütése szerint „a néhány héten belül sorra kerülő európai parlamenti választások sorsdöntőek lesznek kontinensünk jövőjére nézve”, és

a II. világháború óta soha nem volt ennyire szükség Európára, mint most. Európa azóta sem volt akkora veszélyben, mint most.”

A francia elnök szerint európai újjászületésre van szükség, egy olyan kontinensre, amely „egyszerre védi meg értékeit és határait”. De azt is világossá tette, hogy minek kell szerinte hátat fordítani:
- „A nacionalista elfordulás nem kínál megoldást; az csak egy program nélküli elutasítás. Ez a csapda egész Európát fenyegeti: azok, akik kihasználják az emberek haragját, hamis információkra támaszkodnak, mindent ígérnek, meg annak az ellenkezőjét is. Büszkén és tudatosan kell szembeszállnunk ezekkel a manipulációkkal.

- „A másik csapda a status quo, azaz hogy minden marad a régiben.

Macron szerint sokan érzik úgy, hogy Európa lélektelen piaccá vált. „Márpedig Európa nem pusztán piac, hanem program. A piac hasznos, de feledtetheti a védelmet adó határok és az összetartozást jelentő értékek szükségességét. A nacionalisták tévednek, amikor azt állítják, hogy identitásunkat védik az Európából való kivonulással; merthogy bennünket az európai civilizáció köt össze, szabadít fel és véd meg. De azok is tévednek, akik semmit sem akarnak változtatni, mert tagadják, hogy népeinket félelmek, a demokráciáinkat aláásó kételyek hatják át. Kontinensünk döntő állomásához értünk; az átalakuló világban most kell közösen kitalálnunk ‑ politikailag és kulturális szempontból - civilizációnk új formáit. Ez az európai Újjászületés pillanata.”

Ezután kifejti a vízióját, vagy ha úgy tetszik, a választási programját, amelyet három részre tagol, és amiből a főbb pontokat idézem:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.