2019. március 8., péntek

MAJDNEM HÁROMHAVI MINIMÁLBÉRT VESZ EL A KORMÁNY A LEGKISEBB KERESETŰEKTŐL

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2019.03.08.


Néhány éve lényegében adómentes volt a minimálbér, mert létezett az adójóváírás, mégpedig éppen annyi, hogy a minimálbér után ne kelljen személyi jövedelemadót fizetni. Jóváírás a minimálbér felett is volt, de ott már nem biztosított adómentességet. Az adójóváírást azonban az Orbán-kormány 2012-ben teljesen megszüntette. Kiszámoltuk, mennyit veszítettek a legkisebb keresetűek máig azzal, hogy már nem „adómentes” a jövedelmük.

Ha a bruttó és a nettó minimálbéreket vizsgáljuk 2002-től, azt látjuk, hogy 17 évvel ezelőtt 50 ezer forint volt a bruttó minimálbér, az idén 149 ezer forint, tehát majdnem a háromszorosára nőtt. Nettóban ennél valamivel lassúbb volt a növekedés: 37 750 forintról 99 085 forintra emelkedett a legkisebb bér összege.

Az adatokat azért 2002-ig kerestük vissza, mert az év szeptemberétől lett annyi az adójóváírás, hogy gyakorlatilag nem vontak szja-t a minimálbérből. Egészen 2006-ig tartott a teljes adómentesség, aztán 2010-ig csak jelképes összeg volt a ténylegesen fizetendő szja. 2011-ben, az egykulcsos adó bevezetésének évében érezhetően csökkent a jóváírás, 2012-ben pedig teljesen megszűnt. Az ábrán jól látszik, hogy ezzel párhuzamosan hogyan nyílik a bruttó és a nettó minimálbér közötti olló...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.