2019. március 24., vasárnap

MEDDIG TARTHATÓ ORBÁN VIKTOR HIBRID REZSIMJE AZ EURÓPAI UNIÓN BELÜL?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.03.24.


A hazugság mögötti igazságot éppen az a mód tárja fel, ahogy a hazugság megszilárdítja magát.” – írja Claude Lévi-Strauss, francia szociológus. Talán soha nem volt olyan aktuális ez a mondat, mint napjainkban. Ma már nem csupán a világ periférián találhatók olyan rezsimek, melyek komplett hazugsággépezettel tartják fenn a hatalmukat, hanem a világ meghatározó gazdasági, katonai és politikai szövetségeiben is léteznek ilyen kormányok. Figyelnünk kell tehát arra, hogyan szilárdítja meg saját hazugságait az a magyar kormány, amely kezd az Európai Unió perifériájára szorulni.

Az EU országaiban működő populista pártok egyszerű találmánya az, hogy míg maximálisan kihasználják a szövetségben rejlő politikai, gazdasági és diplomáciai előnyöket, addig az unión kívüli autokráciákhoz dörgölőznek és cserébe, gazdasági, politikai és természetesen diplomáciai támogatást remélnek tőlük. A hibrid rezsimek ezért kívülről kompatibilisek a nyugati értelemben vett demokrácia-felfogással, ugyanakkor vezetői nyíltan paroláznak azokkal a hatalmasságokkal, akik a keleti despotikus berendezkedés képviselői. Az igazi baj akkor van, amikor magát az államot is próbálják a keleti felfogás szerint átalakítani azok a vezetők, akik eddig is csak díszletnek tekintették a liberális demokrácia alapelveit.

Magyarország klasszikus esete ennek a durva eltolódásnak, és közel áll ahhoz, hogy már ne is hibrid rezsimként tekintsünk Orbán Viktor kormányára. A Fidesz kilenc éve tartó regnálása ugyanis tulajdonképpen arról szól, hogyan lehet átalakítani az ország belső viszonyait ahhoz, hogy a kormánypárt hosszú távon demokratikus úton leválthatatlan legyen. Orbán nem szereti a versenyt, nem hajlandó vitázni az ellenfeleivel, az ellenzéki pártokat állami szervek hatékony közreműködésével igyekszik ellehetetleníteni, a sajtót pedig igyekszik teljesen a saját befolyási övezetévé tenni. A nyugati értékrenddel való konfliktusa ma már odáig ment, hogy már csak egy vékony kötelék fűzi az európai kereszténydemokrata pártok nagy családjához...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.