2019. március 20., szerda

MIÉRT NINCSEN IGAZUK AZ IDENTITÁSHARCOSOKNAK LMBTQIX ÜGYEKBEN SEM?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2019.03.19.



...Egy szabad társadalomban az LMBTQI kisebbségek jogait nem a toleranciára kell alapozni (ami bizony értékek és életmódok tolerálását várja el az azoktól idegenkedő vagy egyenesen félő polgároktól, tehát folyamatos, kényszerítő önmegtagadásba taszítja őket), hanem a mindenkit egyformán megillető szabadságra, ahogy egyébként a XX. század derekáig még a legtöbb nyugati polgár gondolta. Amikor a vallási kisebbségeknek, a nőknek, a feketéknek vagy épp a homoszexuálisoknak nem voltak a maihoz fogható jogai, akkor észszerűen úgy jellemezték a helyzetet, hogy nem volt mindenki egyformán szabad, nem úgy, hogy a többség nem tolerálja a kisebbséget. A tolerancia célja mindig a szabadság volt (lásd pl. Locke ún. Tolerancialevelét vagy J.S. Mill véleményét a Szabadságról c. munkájában), nem a mások identitásának tiszteletben tartása. Ez utóbbi nyafogás (és mindösszesen inkoherens, lehetetlen küldetés) áll - többek között - a szabadság mint végső emberi állapot eróziója mögött.

A gyerekeinket nem toleranciára, hanem szabadságra kell nevelni. Nem a saját értékeikkel kapcsolatos konfliktusra kell alapozni a mások elismerését, hanem a mindenkit összekötő egyforma szabadságra (amelynek, ha jól működik, megvannak persze a saját intézményei és hagyományai). Ha én a gyerekeimnek érvelnék az LMBTQIx kisebbség erkölcsi egyenlősége és jogai mellett, azt nem úgy tenném, hogy toleranciára kérem őket (amivel a legkevésbé sem szolgálom az ő szabadságukat sem), hanem azzal, hogy a szabadság (és a humánum) köré szervezem a szemléletüket -- hogy szégyelljék majdan, ha nem adják meg a saját szabadságukhoz hasonlót a másiknak akár a félelemtől mentes élet, akár az önmegvalósítás értelmében. És ehhez nem kell tolerálniuk sem senkit.

Más kérdés, hogy ugyanez miatt az LMBTQIx aktivisták is fordítva ülnek a lovon. Amíg identitásharcra rendezkednek be, addig ne csodálkozzanak, hogy identitásokkal találják szembe magukat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.