2019. március 20., szerda

ORBÁN SOKSZOR ÉS BÜNTETLENÜL ÁTLÉPTE A VÖRÖS VONALAT

INDEX
Szerző:  
2019.03.20.


- Az Európai Néppárt közgyűlése szerdán tárgyal több tagpártja kezdeményezésére arról, hogy kizárják-e a Fideszt.

- A kérdésnek sok előzménye van. Két külföldi professzor az alábbi cikkben azt vizsgálta meg, hogy a Néppárt eddig hogyan viszonyult a Fidesz gyakran a Néppárt értékeivel is ütköző politikájához.
- R. Daniel Kelemen és Laurent Pech arra jutott, hogy bár retorikában több ponton is keménykedtek a határvonalat időről időre átlépő Fidesszel, valódi következményei ennek sose voltak, sőt, lényegében ezzel is asszisztáltak ahhoz, Orbán legitimálja és szalonképessé tegye uralmát, még akkor is, amikor az már autokráciába kezdett hajlani.
- Miután évekig karba tett kézzel nézték, hogy Orbán egyik határvonalukat lépi át a másik után, a Néppárt nemrégiben hirtelen akcióba lendült. De ehhez az kellett, hogy a Fidesz a Néppárt vezetőit kezdje el támadni, a korábbi ügyek miatt ilyen nem történt.
Az eredeti, angol nyelvű cikket (ami a Verfassungsblog nevű politikai blogon érhető el) minimális változtatásokkal közöljük.
Most, hogy az Európai Néppárt (EPP) a Fidesz kizárását fontolgatja, érdemes végiggondolni, hogy miért tűrte meg a Fideszt olyan sokáig a Néppárt, és hogy a pártcsalád és a Fidesz milyen hatást gyakoroltak egymásra. A Néppárt az elmúlt években többször kelt Orbán és pártja védelmére az Európai Unióval szemben, cserébe a Fidesz lojalitásáért. Azok, akik igyekeznek felmenteni a Néppártot a Fidesz kizárásának ügyében tanúsított tétlenségük kapcsán, megengedőbben értékelik a pártcsalád motivációit: azt mondják, hogy a néppárti vezetők tulajdonképpen azt hitték, hogy a Fidesz néppártban tartásával valamelyest vissza tudják fogni az Orbán-kormányzatot, érvelésük lényege tehát az, hogy a néppárti tagság Orbánt és kormányzatát az Európa-párti erők körében tartja. Ezzel az önigazolással csupán annyi a gond, hogy semmi nem támasztja alá ennek a hatásnak a létezését. Sőt, az igazat megvallva semmi sem állhatna távolabb a valóságtól.

A KÖZTISZTELETBEN ÁLLÓ, DEMOKRATIKUS JOBBKÖZÉP PÁRTCSALÁDBAN BETÖLTÖTT TAGSÁG GYAKORLATILAG LEGITIMÁLTA ÉS SZALONKÉPESSÉ TETTE ORBÁN URALMÁT, MÉG AKKOR IS, AMIKOR AZ MÁR AUTOKRÁCIÁBA KEZDETT HAJLANI...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.