2019. március 6., szerda

MILLIÁRDOS TÁMOGATÁST KAPNAK PINTÉRTŐL, DE SZÁZEZRET KÉRNEK AZ ELSZÁMOLÁSÉRT

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2019.03.06.


Hiába kéri a polgárőrség egyik helyi vezetője a szervezet gazdálkodásáról szóló adatokat az országos elnöktől, Túros András jogi képviselőjén keresztül megüzente, hogy csak díjazás fejében hajlandó kiadni az információkat.

Szabó József, Monostorpályi polgármestere decemberben kért tájékoztatást az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnökétől a szervezet pénzügyeiről. Szabó szerint a polgárőrség gazdálkodását és a közpénzek felhasználását nemrég a Belügyminisztérium is megvizsgálta. Az ellenőrzés eredményét azonban a Túrós András által irányított szövetség nem tette közzé, sőt, kérésre sem adta ki a tagságnak. A BM által készített dokumentumról csupán annyit közöltek, hogy mindenki megnyugodhat, az „ellenőrzés nem állapított meg olyan hibát, amely felvetné a személyi felelősség kérdését”. Szabó Józsefet azonban ez a válasz nem nyugtatta meg.

Az OPSZ honlapján a 2014-es költségvetés az utolsó, amelyről viszonylag részletes kimutatást tett közzé a szervezet. Akkor 1,16 milliárd forintot költöttek el, amiből 1,05 milliárdot a Belügyminisztériumon keresztül a központi költségvetés biztosított a polgárőröknek.

Túrós András az elnökség idén januárban megtartott fórumán azt mondta, hogy a szervezet továbbra is évi 1,05 milliárd forintos támogatást kap Pintér Sándor tárcájától. A polgárőrség vezetője emellett beszámolt arról, hogy az elmúlt években csaknem ezer járműhöz is hozzájutott a szövetség, ezeknek a fele újonnan került a polgárőrökhöz, a másik fele pedig a rendőrség használtgépkocsi-adománya volt. A költségvetés részleteit viszont most sem ismerhette meg a nyilvánosság.

A monostorpályi polgármester első körben – amellett, hogy kérte a belügyminisztériumi vizsgálati anyag nyilvánosságra hozatalát – több, gazdálkodással kapcsolatos kérdést tett fel az elnöknek. A többi között kíváncsi volt arra, hogy
- 2010 óta milyen módon osztották fel a központi támogatást a polgárőrség megyei szövetségei között,
- arra, hogy milyen kifizetések történtek a polgárőrség szervezésében megtartott rendezvényekkel kapcsolatban.
_ Szabó József azt is kérte, Túrósék számoljanak be arról, hogy a vezető tisztségviselők mennyi pénzt vettek fel az utóbbi négy évben gépjárműhasználati költségtérítés jogcímen.

Az „Országos Polgárőr Szövetség Főigazgató” fejlécű válaszlevélben Sárközi Ferenc ügyvéd azt írta, hogy az adatkérés a munkaerő aránytalanul nagy igénybevételével jár, 3 alkalmazott 51 órai munkáját foglalná le, ezért csak 81 141 forint személyi költség és 15 822 forint munkáltatót terhelő járulék megfizetése után teljesítik a kérést...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.