2019. március 6., szerda

NBB: LÁTSZATRA MINDEN RENDBEN, CSAK AZ A FRÁNYA GYANÚ...

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.03.06.


„Valószínűleg igen kevesen ismerik a valós okát annak, hogy miért telepítik át Moszkvából Budapestre a Nemzetközi Beruházási Bank székhelyét, mindenesetre Magyarországnak semmilyen értékelhető előnye nem származik belőle” – szögezte le a Hírklikknek Bodnár Zoltán. A volt jegybanki elnökhelyettes portálunknak leszögezte: feltámad az emberben a gyanú, hogy a gazdasági, szakmai megfontolások helyett valami más motiválhatta a döntést. Az Országgyűlés kedden fogadta el a volt KGST-bankként is becézett pénzintézet áttelepülését, s annak a feltételeit tartalmazó törvényt. Sok gyanú lengi körül.

Az Országgyűlés 123 igen, 55 nem szavazattal elfogadta a kormány által beterjesztett törvénytervezetet, amelynek eredményeként Moszkvából Budapestre települ át a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB). Bulgária, Csehország, Kuba, Lengyelország, Mongólia Oroszország, Románia, Szlovákia és Vietnám a tagja – természetesen Magyarország mellett – a fejlesztési projektekre és beruházásokra közép- és hosszú távú hiteleket nyújtó banknak, amelyben hazánk már az Orbán-érában, 2014-ben újította meg a rendszerváltás előttre visszavezethető, majd lemondott tagságát.

Mint korábban megírtuk, Oroszország és Bulgária után Magyarország a harmadik legnagyobb részvényes a pénzintézetben. A most elfogadott törvény szerint az NBB temérdek kedvezményt, s teljes mentességet kap a magyar hatóságok felügyelete alól, vezetői, vendégei, személyzete és családtagjaik pedig a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak Magyarországon és így az Európai Unió teljes területén.

Vajon miért és kinek jó, hogy a bank Budapestre települ át? – kérdeztük a nemzetközi fejlesztési bankok tevékenységét is jól ismerő szakembert. „Gazdasági szempontból nincs semmi jelentősége annak, hogy a két milliárd eurós jegyzett tőkéjű (amiből egymilliárd van befizetve), a nemzetközi fejlesztési bankok között szabad szemmel nem látható, de még a magyarországi bankok rangsorában is hátul kullogó pénzintézet Budapestről működik majd” – kezdte sorolni a szempontokat Bodnár Zoltán.

S így folytatta: a bank mérlegfőösszege is nagyon kevés, valaki kiszámolta, hogy forintban a magyar banki rangsorban csak a 17. lenne. Kérdés persze – tette hozzá –, hogy milyen projektekhez nyújt majd hiteleket. Korábban lehetett olvasni például arról, hogy a MET csoportot finanszírozzák, hogy az megvásárolhassa a Tigázt, de az ilyen ügyletek elvben piaci alapon is hitelezhetők. „Mindenesetre felmerül a gyanú, hogy majd baráti projektek finanszírozására akarják használni a bankot” – latolgatta Bodnár...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.