2019. március 29., péntek

NÉMET MINISZTER: NEM A MAGYAR NÉPET, HANEM A MAGYAR KORMÁNYT KELLENE BÜNTETNI

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER, CZINKÓCZI SÁNDOR
2019.03.29.


A héten Magyarországon járt Katarina Barley német igazságügyi miniszter, a német szociáldemokraták európai parlamenti listavezetője, hogy a magyar civil szervezetek képviselőivel és ellenzéki politikusokkal tájékozódjon a jogállamiság helyzetéről. Barleyval többek között a Magyarország elleni eljárásról, az uniós támogatások megvonásáról és a német autógyárak itteni szerepéről beszélgettünk a 444 szerkesztőségében. 


Ön szerint Magyarország még jogállamnak számít?

Természetesen sok aggodalmunk van ezzel kapcsolatban. Ma például beszéltem a társadalmi nemek egyik kutatójával arról, hogy a társadalmi nemek tudományát törölték a támogatott képzések közül. Ez nagyon aggasztó. Beszéltünk korrupcióellenes szervezetek képviselőivel is a magyarországi helyzetről. És az igazságszolgáltatás is természetesen olyan téma, amire nagyon érzékeny vagyok. Sokat hallottunk arról, hogyan történik a közigazgatási bíróságok átalakítása. Bár még nem végleges, hogy végül milyen irány vesz a folyamat, de mindenesetre erre is figyelni kell.

Gyakran hallható, akár még a CSU európai parlamenti képviselőitől is, hogy a jogállamiság jelenlegi állapota miatt Magyarországot most fel sem vennék az Európai Unióba. Ez alapján mondható, hogy az Európai Uniós 2004-es bővítése elhamarkodott vagy elhibázott volt?

A 7-es cikkely alapján elindított eljárás tisztázni fogja, hogy valóban hiányosan működik-e a jogállam. Akkoriban jó érvek szóltak a bővítés mellett. Világos volt, hogy nem minden állam volt ugyanazon a szinten, de az akkori döntés inkább geopolitikai volt. Be akartuk kötni ezeket az államokat a nyugat-európai értékközösségbe. És ami Magyarországot illeti, ezt most is helyesnek tartom, mert egy nagyon fontos állam az Európai Unión belül.

És nem szabad egyenlőségjelet tenni az itt élő emberek és a kormány közé, hiszen a lakosság egyértelműen Európa-párti...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.