2019. március 22., péntek

PÉNZT NEM KAPTAK, DE FELLÉPTEK A KÓRHÁZAK A KÓRHÁZI FERTŐZÉSEKKEL SZEMBEN

TÁRSASÁG A SZABADSÁGJOGOKÉRT
Szerző: TASZ
2019.03.22.


Átlátható egészségügyért folytatott küzdelmünk kiemelt célja, hogy végre mindenki tisztán láthasson az egészségügy válságát talán legvilágosabban mutató probléma, a kórházi fertőzések ügyében. Múlt nyáron az EMMI végre bejelentette, hogy érdemben tenni kíván a fertőzések elkerüléséért, mi pedig most utánajártunk, hogy valóban történt-e előrelépés: körkérdést küldtünk a kórházaknak, írtunk a tisztifőorvosnak és önkénteseinket is megkértük, hogy járják be a kórházakat és osszák meg velünk a tapasztalataikat. Az eredmény: bár találkoztunk furcsaságokkal, és jellemző a pénzhiány, a kórházak áldozatos fellépése bizakodásra ad okot.

Alapvető célkitűzéseink egyike, hogy a kormány végre cselekedjen, és lépjen fel hatékonyan a kórházi fertőzésekkel szemben. Ezért követeljük az adatok nyilvánosságra hozatalát kórházankénti bontásban, ami miatt perre kellett mennünk a minisztériummal. Petíciót is indítottunk azért, hogy az adatokat hozzák nyilvánosságra kórházak szerinti bontásban. Tavaly ősszel mi végeztük el a kormány helyett a munkát és szakértőnk segítségével megmagyaráztuk azt a kórházi fertőzéses jelentést, amit az ÁNTSZ-nek minden évben kötelessége nyilvánosságra hozni, de amit általában nem teljesít az előírt határidőre – amikor pedig nagy nehezen végre közli, a végeredmény egy laikusok számára érthetetlen adathalmaz, ami csak az ország egészére vonatkozó, ömlesztett statisztikákat tartalmaz.

Tavaly azonban sokéves küzdelmünknek és az állampolgárok odaadó támogatásának köszönhetően ismét bebizonyosodott, hogy a nyilvánosság erejével lehet a leghatékonyabban nyomást gyakorolni a kormányra, ha azt akarjuk, hogy kezdjen valamit az egészségügyben uralkodó tűrhetetlen állapotokkal. Múlt nyáron ugyanis Kásler Miklós miniszter végre bejelentette, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumában komolyan veszik a kórházi fertőzések problémáját és rendeletet alkotnak a megelőzésükre. A rendelet tavaly október 1-jén lépett hatályba és többek között előírja, hogy a kórházak több pontján is kézfertőtlenítőszert kell elérhetővé tenni, valamint a népegészségügyi hatóság hatásköreit is kibővítette...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.