2019. március 30., szombat

SZENVEDÉLYBETEG NŐK: NEHEZEBBEN JUTNAK KEZELÉSHEZ? -.TRAUMATERÁPIA SZENVEDÉLYBETEG NŐKNEK

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: KRÁNICZ DOROTTYA
2019.02.07.


A heroinfüggő férfiakra szabott addiktológiai ellátásban aligha tudnak gyógyulni a szenvedélybeteg nők, bár a rájuk nehezedő társadalmi nyomás miatt sokszor el sem jutnak a segítségkérésig. Egy nemrég indult, traumafókuszú női csoport biztonságos teret és segítő közösséget kínál a függőséggel küzdő nőknek.

Az addikciókat sokáig férfiproblémának tartották. A statisztikák jó ideig támogatták is ezt a sztereotípiát, de ma már egészen más képet festenek a számok. Míg az 1980-as évek nemzetközi kutatásai még 5:1 arányt állapítottak meg a férfi és női függők megoszlásában, addig a mai adatok szerint minden harmadik férfi függőre jut egy nő is. Egy 2017-es kutatás szerint az Európai Unió területén 34,8 millió nő próbált már ki valamilyen drogot, szemben az 54,3 millió férfival.

Jill B. Becker pszichológusprofesszor kimondottan az addikció nemi különbségeinek vizsgálatára specializálódott: 2007-es tanulmányában azt írja, az 1,8 millióra becsült amerikai kokainhasználóknak már 39,5 százaléka nő, ahogyan egyéb stimulánsok, például az amfetamin használatában is emelkedett a nők aránya.

Azt is hangsúlyozza, hogy a nők általában hamarabb jutnak el a dependenciáig, mint a férfiak (ezt teleszkóphatásnak nevezi a szakirodalom), illetve hogy az absztinens kokainfüggő nők körében erősebb lehet a sóvárgás, és hosszabbra nyúlhat a visszaesés utáni használat. Magyarországon a nők és férfiak szerpreferenciájáról állapítottak meg egyértelmű különbségeket: a gyógyszerfüggőség olyan gyakori a hazai nők körében, hogy megelőzik vele a férfiakat, de az alkoholizmusban is kezdenek felzárkózni hozzájuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.