2019. március 30., szombat

WEBER SZAVAKBAN MÁR EGÉSZEN ELHATÁROLÓDOTT ORBÁN VIKTORTÓL, A FRAKCIÓBAN MÉG NEM ANNYIRA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.03.30. 


- Kim Lane Scheppele: a Néppárt a Fidesz kapcsán egy fenékkel próbál két lovat megülni, de ez nemigen fog menni 

- Erősödik az antiszemitizmus Magyarországon, a zsidóság egyre jobban fél és ebben szerepe van Orbán Viktornak - írja a Times

- Franciaországban könyv jelent meg az európai szélsőjobbról, szerzője azzal tért haza Budapestről, hogy a magyarok nem tartják magukat a Nyugat részének, viszont értelmiségük jó része már igencsak messze került a Felvilágosodástól (is)

ZDF

Manfred Weber nem fogadná el a Bizottság elnöki tisztét, ha a Fidesz szavazataival választanák meg. Az európai konzervatívok jelölte azzal indokolta elhatárolódását a ZDF közszolgálati televízióban, hogy a politikai paletta közepéről kíván harcolni az EU jövőjéért, és nem tart igényt sem a szélsőbal: a kommunisták, sem pedig a szélsőjobb: a nacionalisták támogatására. Azzal érvelt, hogy a választók döntik el, milyen lesz a következő Európai Parlament összetétele, ideértve, hogy felbomlik-e Strasbourgban az eddigi nagykoalíció, ám Putyin, a kínai elnök nyomulása, de a Brexit is azt igazolja, hogy a közepet kell megerősíteni. Épp ezért arra buzdított mindenkit, hogy menjen el szavazni, mert nem volna jó, ha olyanok erősödnének meg, akik nemet mondanak a kompromisszumokra és nem a földrész jövőjét tartják szem előtt. Pontosan ezért tartja óriási jelentőségűnek a május végi választást. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy kell a hídépítés, pl. a kontinens keleti és nyugati fele között.

Politico

Nem csalódtak azok, akik feltételezték, hogy részben csupán látszatintézkedés volt a Fidesz tagságának felfüggesztése a Néppárt részéről. Hiszen semmi sem változik az ügyben, hogy a magyar párt 12 képviselője megőrzi jogait az EPP strasbourgi frakciójában. Mint egy brüsszeli szóvivő közölte: a magyar megbízottak továbbra is részt vehetnek a parlamenti csoport tanácskozásain, követik a pártcsalád szavazási listáit, ám a döntésekbe nem szólhatnak bele. A Fidesz ellenfelei annak sem fognak örülni, hogy Szájer József a konzervatívok alelnökeként a továbbiakban is végigsétál a kereszténydemokrata képviselői sorokon és kihirdeti, hogy mire kell voksolni.

Foreign Policy

Az Európai Néppárt – egyelőre - jegeli saját belső autokratájának, a Fidesznek a tagságát, mert egyszerre próbálja megfegyelmezni Orbánt és megtartani annak támogatását, ám lehet, hogy felsül mindkét törekvéssel. Így látja a helyzetet Kim Lane Scheppele, amerikai alkotmányjogász, a magyar állapotok kitűnő ismerője és elemzője. Úgy értékeli, hogy az EPP nem egészen két hónappal a választás előtt fauszti megállapodást kötött a magyar párttal, miközben zavarban van, mert igazából nem tudja, mitévő legyen a szélsőségesen jobbos, nacionalista Fidesszel. Orbán Viktor 2010 óta meglehetősen messzire vezette Magyarországot a tekintélyuralom felé vezető úton, úgy hogy a Freedom House legutóbb már csupán részlegesen szabadnak minősítette a rendszert. Ilyesmire még nem volt példa az EU történetében.

A felfüggesztés inkább a szemnek szól, de EP-képviselői ugyanúgy dolgoznak tovább, mintha mi sem történt volna. Szavazataik jól jönnek a kereszténydemokratáknak, akik tudják, hogy jobbak az esélyeik májusban, ha nem teszik ki a Fidesz szűrét. Ily módon csupán kozmetikai módosítást hajtottak végre, ami azt bizonyítja, hogy a szándékok fontosabbak az elveknél. De az enyhekezűség még visszaüthet. Orbán évek óta rombolja az unió és a Néppárt értékeit. A hatalmi politizálás azonban arra ösztökéli a konzervatívokat, hogy ne alkalmazzanak keményebb szankciókat. Mert egyrészt szeretnék, ha a bírálók látnák, hogy igenis reagálnak a szemrehányásokra, másrészt azonban igényt tartanak a Bizottság elnökének tisztére, amihez Webernek szüksége lehet még a Fideszre.

Ily módon nem meglepő, hogy a bajor politikus sokáig keményen kitért Orbán megbüntetése elől. Ám március közepén hiába dobott mentőövet a magyar vezetőnek, az elutasította az áthidaló megoldást. A tolerancia alighanem csupasz politikai törekvés eredménye. A kormányfő ugyanis azzal kokettál, hogy új pártcsaládot alapít a bevándorlás-ellenes és euroszkeptikus erőkből, és átveszi az intézmények ellenőrzését a középpártoktól. Orbán két fronton harcol: egyrészt pajzsként használhatja a Néppártot a támadásokkal szemben, másrészt azt fontolgatja, hogy a feltörekvő populizmus vezetőjeként indul harcba.

A magyar kormánysajtónak van némi igaza, amikor azt állítja, hogy a miniszterelnök jól jött ki a vitából, hiszen meglepő módon végig kézben tartotta a fejleményeket. Hiszen ha a bölcsek tanácsa jó bizonyítványt állít ki, Orbán simán visszatérhet a nyájhoz. Ezzel párhuzamosan a fideszes EP-.képviselők megtartják tisztségeiket, így szavuk lehet, ha bármilyen javaslat születne Magyarország elmarasztalására. Ideértendő Szájer alelnöki posztja. Mindeközben jottányit sem változott Orbán hozzáállása. Brüsszelből hazatérve azonnal újabb támadást intézett mind az EU, mint a Néppárt ellen. Amikor az EPP figyelmen kívül hagyta, hogy a politikus újra meg újra átlép a vörös vonalakon, és a kereszténydemokraták csupán addig mentek el a felelősségre vonással, amíg azt a miniszterelnök jónak látta, igazából feladták azt az alapelvet, hogy meg kell védeni az értékközösséget.

Az is látnivaló, hiszen egy illiberális hatalmat igyekeznek megbékíteni, hogy nem számítanak az elvek, ha a befolyás forog kockán. Ám mivel nem tették ki a Fideszt, lehet, hogy nemigen tudják majd visszatartani azokat a pártokat, amelyek az elvibb politizálás mellett törnek lándzsát, már ha Orbán továbbra is renitenskedik. De az is elúszhat, hogy bebiztosítsák a magyar voksokat, ha a Fidesz a választás után más pártcsaládhoz áll át. Szóval, elképzelhető, hogy füstbe megy a kettős terv, tehát hogy megtorolják Orbán kilengéseit, egyidejűleg azonban megőrizzék a jóindulatát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.