2019. március 12., kedd

TROJKA-BOTRÁNY:OROSZ BANK MŰKÖDTETETT EGY DOLLÁRMILLIÁRDOKAT TISZTÁRA MOSÓ OFFSHORE-HÁLÓT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: OCCRP
2019.03.12.


Újabb, moszkvai székhelyű pénzmosodát leplezett le a szarajevói székhelyű OCCRP és partnerhálózata. Ez már az OCCRP által leleplezett negyedik, és az eddigi legnagyobb pénzmosoda-botrány. A legutóbbi, az azeri feketekassza működését leleplező cikksorozatban a szervezet magyar partnere az Átlátszó volt; ekkor derült fény arra, hogy Magyarországra is érkezett kilencmillió dollár az azeri pénzmosodán keresztül.

De mi is a pénzmosoda és hogyan működik? Magyarul a „feketekassza” kifejezés talán jobban leírja, miről is van szó: olyan összetett rendszerről, amely bűnözők, szupergazdagok és korrupt politikusok számára lehetővé teszi, hogy az illegálisan szerzett millióikat tisztára mossák, befektessék, elkerüljék, hogy adót kelljen utánuk fizetni – azaz azt csináljanak a feketén szerzett pénzzel, amit csak akarnak, anélkül, hogy erre a hatóságok rájönnének.

A most leleplezett pénzmosoda azért különleges, mert a középpontjában Oroszország egyik legnagyobb privát befektetési bankja áll, a Trojka Dialog.

Az OCCRP és litván partnere, a 15min.lt internetes oldal 238 ezer cég mintegy 1,3 millió tranzakciójának adatai szivárogtak ki.

A kiszivárogtatás különlegessége, hogy ezúttal nem csak annak kedvezményezettjeire derült fény, hanem arra is, ki találta ki és működtette a rendszert.

A „Trojka Pénzmosoda” legfontosabb célja az volt, hogy nagy összegeket vigyen ki Oroszországból. Ám sokkal több volt, mint pénzmosoda. Ennek segítségével orosz oligarchák és politikusok titokban részvényeket vásárolhattak állami vállalatokban.

Ingatlanokat vásároltak Oroszországban és külföldön egyaránt, luxusyachtokat vettek, világhírű énekeseket hívtak a pénzből a privát bulijaikra vagy magánorvosi számlákat fizettek.

A működése közben az ügyfelek több ingatlant vásároltak Angliában, Spanyolországban és Montenegróban, de volt aki a hálózaton keresztül vásárolt magának művészeti alkotásokat, vagy vett jegyet a focivébére.

A pénzmosoda használói úgy védték kilétüket, hogy szegény emberek nevét és iratait használták a tranzakciókhoz – ők voltak például a rendszert működtető offshore cégek névleges tisztségviselői.

Hogyan csináljunk pénzmosodát?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.