2019. március 25., hétfő

TRUMP MINISZTERE DÖNTÖTTE EL, HOGY NINCS BIZONYÍTÉK TRUMP BŰNÖSSÉGÉRE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.03.24.


Robert Mueller különleges ügyész cserben hagyta Amerikát, amely arra várt, hogy az orosz beavatkozást vizsgáló jelentésből megtudhatja, mi történt pontosan, és Trump mennyire vétkez az ügyben. Mueller ugyanis átadta a jelentését a Trump által kinevezett igazságügyi miniszternek, William Barr-nak, és nem foglalt állást Trump vétkességét illetően. Egészen pontosan úgy összegezte a kétéves vizsgálatot, hogy sem a vétlenséget, sem a bűnösséget nem lehet egyértelműen megállapítani. Ennél ostobább megállapítást nem is lehet elképzelni, és ezzel nyitva hagyta a lehetőséget, hogy Trump és az általa kinevezett emberek vonják le a következtetést a vizsgálat eredményére vonatkozóan. Ők pedig megtették: Barr és az ugyancsak Trump által kinevezett Rod Rosenstein egy négyoldalas összefoglalót készített és adott át a Képviselőháznak, amelyben azt állapították meg, hogy a Mueller vizsgálat szerintük nem tartalmaz elegendő bizonyítékot annak megállapítására, hogy Trump összejátszott-e az oroszokkal.

Mueller ezzel totális alkalmatlanságáról tett tanúbizonyságot, mert egy ügyész dolga éppen az, hogy a rendelkezésre álló nyomozati eredmények alapján megállapítsa a bűnösséget vagy ártatlanságot, és azt ne másokra bízza, leginkább ne arra (vagy annak embereire), akiről szó van. Önmagában az is nevetséges, hogy miután a kiszivárgott információk alapján a kívülállónak is egyértelmű, hogy az oroszokkal nem megengedhetó kapcsolatban álló emberek (magyarul: orosz kémek) tucatja vette körül Trumpot, és mondhatni, hogy az egész kampánystáb a kampányfőnökkel a zélen orosz kémekből állt, akik még szorosan együtt is működtek a Trump családdal, Mueller nem tudta az oroszkkal való kollaborációt és együttműködést megállapítani az elnökválasztás befolyásolására. Annak ellenére sem, hogy az orosz hackerekkel megszerzett emaileket Trump embere Trump jóváhagyásával juttatta el a Wikileaks-hez.

A másik gyanús kérdés az volt, hogy Trump akadályozta és befolyásolta-e az igazságszolgáltatás munkáját, miközben erre vonatkozóan a leváltott FBI-igazgató, James Comey egyértelmű vallomást tett, és az ő leváltása is egyértelműen az orosz ügyek vizsgálata miatt történt. Ezért a Mueller-vizsgálat az amerikai igazságszolgáltatás minden idők egyik legnagyobb tévedésének és fiaskójának minősül majd, és annak részletei még sok kérdést felvethetnek. Ha ennyi információból Mueller nem tudta az összejátszás és az akadályoztatás tényét egyértelműen megállapítani, alkalmatlan a feladatára, ha a jelentés gyarkorlatilag elegendő anyagot szolgáltat ehhez, de Mueller nem vállalta, hogy ezt a következtetést levonja, hanem odadobta, hogy ezt tegyék meg mások, és civakodjanak rajta mások, akkor olyan felelőtlenségről tett tanúbizonyságot, ami példátlan. Az eljárása ugyanis mostantól kezdve lehetővé teszi, hogy mindenki saját szája íze szerint értelmezze a tényeket, márpedig az ő vizsgálatának és jelentésének éppen az lett volna a célja, hogy ezt el lehessen kerülni, és legyen egy objektív ügyészi állásfoglalás. ha ezt nem vállalja, akkor nem lett volna szabad elvállalni a feladatot sem.

Trump emberei ugyanis máris meghamisították Mueller értékelését, aki Trump bűnösségét sem zárta ki, csak éppen nem kívánt a kérdés eldöntésében állást foglalni, hanem az igazságügyi minisztériumra, így Trumpra és az embereire bízta. Ők pedig máris elkészítettek egy négyoldalas összefoglalást Trump szájaíze szerint, és elferdítve Mueller megállapítását, azt állították, hogy Trump tisztázódott, a jelentésből az elnök bűnösségét nem lehet megállapítani. A képviselőház demokrata többsége ezt az egész eljárást ebben a formában elfogadhatatlannak tartja, s követeli a teljes Mueller-jelentés átadását és nyilvánosságát. Az ugyanis nevetséges, hogy a kétéves nyomozás eredményét Trump kesztyűbábjának négyoldalas önkényes összefoglalója helyettesítse. Most ezzel elindul az újabb háború és vita, Mueller csak mint egy rossz postás működött közre, kétéves munkájának eredménye a totális zűrzavar, egyetlen haszna, hogy a nyomozás tényei rögzítésre kerültek, már ha egyáltalán abból bármit is megismerhet a kongresszus és a nyilvánosság...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.