2019. március 11., hétfő

VIKTOR, HOL A 700 MILLIÁRD?

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.03.11.


Még előttem a pillanat, amikor Orbán Viktor az évértékelőjén arról beszélt, hogy hamarosan az egészségügybe is ömleni fog a pénz. A kamera Kásler Miklósra kúszott, és ha jól emlékszem mellette Semjén Zsolt, a szokások, végtelen szervilizmust türköző arca volt látható. A miniszterelnök-helyettes, fővadász elismerő kifejezéssel fordult Kásler felé, aki pedig szerény, de önbizalommal telt pillantással nyugtázta a reá irányuló dicsfényt. A miniszterelnök arról szónokolt éppen, hogy az egészségügy 700 milliárd forintot kap – hamarosan.

A miniszter azóta többször is nyilatkozott, tervekről beszélt, noha a szakma ezt a 700 milliárdot már akkor is blöffként értelmezte. Úgy értékelték: már a korábbi, azóta süllyesztőbe kerül államtitkár is beszélt ilyen tervekről, amelyek persze soha nem valósultak meg. A medicalonline például, közvetlenül az orbáni évértékelő után így írt: „Az összegre sem lehet új forrásként tekinteni, hiszen már Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkársága idején is ismert volt, hogy a kormányzatnak a fővárosi ellátórendszer megújítása körülbelül ennyibe kerülhet. Az más kérdés, hogy ezt a pénzt egyetlen kormányhatározat sem említi, és a költségvetési törvényekben sem szerepel.

Csak az ismert, hogy négy évvel ezelőtt, a szokásos februári évadnyitó frakcióülés után Rogán Antal frakcióvezető bejelentette: a képviselőcsoport a budapesti képviselők javaslatára egy új zöldmezős kórház építéséről döntettek. Az előkészítő munkákra el is különítettek egymilliárd forintot a 2016-os költségvetésben. Az új kórházzal kapcsolatos koncepció 2016 márciusára el is készült, de ebben az egyetlen nagy szuperkórház fölhúzása helyett a már meglévő fővárosi kórházakra épülő három sürgősségi centrum kialakítása szerepelt, amelyek tervezett költsége ekkor már mintegy 200 milliárd forintra rúgott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.