2019. március 11., hétfő

KINEK MILTON FRIEDMAN, KINEK FINKELSTEIN

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOZÁK MÁRTON
2019.03.08.


Orbánnak rendszertanilag közelebbi rokona Bokassa vagy Idi Amin Dada, mint Horthy vagy Kádár.

Már a harmadik világ legsötétebb zugaiban is csak elvétve létezik olyan ország, ahol a magyarországihoz hasonló mértékben koncentrálódik a hatalom egyetlen ember kezében. Ezt tartalmazza a World Justice Project friss elemzése, ezt tapasztaljuk mi, magyarok nap mint nap. A nemzet erőforrásai Orbán és családja szolgálatában állnak, Polt él, a jog halott. Az ellenzék pedig, amely egy éve kétharmadhoz segítette Orbánt, az EP-választást is elpuskázni készül.


Orbán egy puskalövés nélkül megdöntötte az alkotmányos rendet, de májusban EP-választások lesznek, és ellenzéki pártjaink most is – mint minden Fidesz-kétharmad előtt – kemény válaszra készülnek, és bizakodva néznek a jövőbe. Kíméletlenül leszámolnak a gravitációval: állítják, ha külön indulva keményen kampányolnak az ÁSZ által meghagyott kis pénzecskéjükből, és ki-ki el tudja vinni a támogatóit az urnákhoz, már májusban véget érhet az ezeréves pechszéria. Jól megszorongatják az állampártot, és ami még fontosabb, egyikük – hurrá! – lepipálja ellenzéki riválisát, másikuk – éljen! – stabilizálni tudja helyzetét, a harmadik meg – végre! – ki tud juttatni egy embert az EP-be! „Le se lehet írni, milyen jó dolog lesz akkor magyarnak lenni”, írta Örkény, mintha látta volna jönni a jövőt.

Az EP-választás tétje az, hogy Magyarország megmarad-e a gonosz európai hídfőállásának. A kontinens lakói hitetlenkedve tapasztalják, hogy hetven, illetve harminc évvel a totalitárius rezsimek bukása után megint van egy ország, Európa szívében méghozzá, ahol egyetlen ember és az ő akaratának engedelmeskedő magánhadsereg (ez a Fidesz) birtokol minden hatalmat. Hitetlenkedve és aggódva, mert a morbus hungaricus vírusa láthatóan fertőz. A teljhatalom megszerezhetőségének példája sok könnyű sikerre vágyó európai politikust bátorít arra, hogy Finkelstein és Orbán valóságos problémákat messzire kerülő, demagógia- és gyűlöletalapú know how-ját alkalmazva űzze ezt az ősi mesterséget. Finkelstein és Orbán kivezette hazánkat a világ szabad országainak sorából, és a morbus hungaricus már egész Európa békéjére, kultúrájára, civilizációjára jelent fenyegetést.

Az EP-választás jelezhetné, hogy a magyar politikai térfél másik fele felismerte a tét nagyságát, és képes adekvátan cselekedni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.