2019. április 23., kedd

A BALATON MINDENKIÉ? AKÁR A MÉSZÁROS-TIBORCZ KÖRREL IS MEGKÜZD A SZABAD STRANDÉRT A FÜGGETLEN POLGÁRMESTER

MAGYAR NARANCS
Szerző: FÓNAI IMRE
2019.04.19. 


A 47 hektárt még Rákosiék államosították, majd tavaly a Mészáros-Tiborcz kör birtokába került. Ennek ellenére a településvezető bejelentette községe igényét a komplexum strandjára, kikötőjére és szállodáira.

Az önkormányzat ingyenes vagyonjuttatás formájában nem csak a Club Aliga strandjára, hanem a kikötőjére és a szállodaépületekre is igényt tart” – mondta Fekete Barnabás balatonvilágosi polgármester a Narancs.hu-nak.

Fontos tudni: a hajdani pártüdülő, majd a rendszerváltás után Club Aliga névre keresztelt komplexum szinte teljesen elzárta, illetve elzárja ma is a balatoni települést a vízparttól; egy 90, egy 70 és egy 45 méter hosszú szabad, bárki által megközelíthető partszakasza maradt Balatonvilágosnak.

Amint hírét vette a Club Aliga tavalyi tulajdonosváltásának, a független településvezető levelet írt Bártfai-Mager Andreának, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek, amelyben bejelentette: a község igényt tart a Club Aliga 2007-es privatizációjakor is állami tulajdonban maradt 9 hektárra.

Géppuskás őrök, tüzérség


A második világháború után kiépülő kommunista pártállam annakidején keményen elbánt Balatonaligával: a villákat elvették, az aligai őslakosokat kitelepítették, kisajátítottak ötven hektárt. Az elhagyott sváb, valamint szlovák ingatlanok közül a pártelit kiválaszthatta a neki tetszőt, a maradékot eldózerolták, hogy megépülhessen a pártüdülő – emlékeztettek a történészek egy néhány évvel ezelőtti, a 47 hektáros komplexumban tett sajtótúrán.

Mindez szinte titokban zajlott és persze nem üdülőnek hívták, hanem "aligai objektumnak", hiszen a "munkás-paraszt" kormány vezetői nem üdülhettek úgy, mint az arisztokraták, visszatetszést keltett volna. A sajtóban sem esett szó róla.

Az "objektumot" fegyveres őrök védték, a hegytetőre még légvédelmi tüzérséget, géppuskás őröket is állítatott Rákosi Mátyás. A vízen pedig folyamatos motorcsónakos őrjáratot tartottak, nehogy valaki a vízről próbálja megtámadni a pártvezetést.

Megye, váltás

Balatonaliga ma része annak az 1400 lakosú Balatonvilágosnak, amely 2013-ban megyét váltott. Veszprémtől helyi népszavazással Somogy megyéhez csatlakozott. A hajdani pártüdülő a rendszerváltás után állami tulajdonban maradt egészen 2007-ig, ekkor értékesítette az állam az izraeli hátterű, 70 millió eurós fejlesztést ígérő Pro-Mot Hungária Kft-nek, az akkori sajtóinformációk szerint 5,5 milliárd forintért.

A közel ötven hektáros, másfél kilométeres vízparttal rendelkező ingatlan nagyobb részét tulajdonba, kisebb hányadát 49 évre kezelésbe kapta a szállodakomplexumot és egyéb lakó-, valamint üdülőingatlanokat tervező cég.

Az eltelt több mint tíz évben azonban egyetlen kapavágás sem történt, noha Balatonvilágos képviselő-testülete a falu rendezési tervét is a befektetők igényeihez igazította. A szocreál épületek állaga folyamatosan romlott, annak ellenére, hogy egyes ingatlanokat üdülőként üzemeltetett a tulajdonos...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.