2019. április 18., csütörtök

"A KATOLIKUS EGYHÁZ ELVTELENÜL KAPJA A SOKMILLIÁRDOS TÁMOGATÁSOKAT"

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.04.17.


„Minden, a modern demokráciák lényegét adó elvet, a vallás és a lelkiismereti szabadság elvét felrúgja, megsérti az állam értéksemlegességének az elvét, s szembe megy még a rozzant tákolmányokkal, azaz az alap- és az egyházügyi törvénnyel is” – kommentálta Gábor György vallásfilozófus a hírt, hogy a magyar állam a Magyar Püspöki Konferencia rendelkezésére bocsát 1,67 milliárd forintot, hogy megvásárolhassa a római Szent István Házat, azaz a zarándokházat. A Hírklikknek nyilatkozva kifejtette: ebből a pénzből inkább a felekezettől függetlenül minden magyart – és nem csak a katolikusokat – kiszolgáló Római Magyar Intézetet kellene fejleszteni.

„Ez a lépés újabb bizonyítéka annak, hogy a magyar kormány ismét kiválasztott egy preferált egyházat, nevezetesen a katolikusat, amely a legelvtelenebb és legvállalhatatlanabb módon kapja a sok-sok milliárd forintos támogatásokat” – fogalmazott igen sarkosan Gábor György. Kifejtette, hogy már messze nem csak azt a támogatást kapja meg ez az egyház az államtól, ami a közszolgálati funkciók ellátáshoz valóban szükséges és rendben lévő is. „Hol egy zarándokházat kap a Magyar Katolikus Egyház Rómában, hol a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspökének juttatnak milliárdokat futballpálya és wellness-központ létesítésére” – mondott példákat a vallásfilozófus.

„Ez nem más, mint az állam értéksemlegességének azaz annak az elvnek felrúgása, hogy az állam nem tehet különbséget egyház és egyház között, hiszen akkor különbséget tesz hívő és hívő, állampolgár és állampolgár között” – szögezte le, majd sommásan fogalmazta meg a véleményét: „ez szégyen és gyalázat!”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.