2019. április 4., csütörtök

A RENDŐRÖK TELEFONON ÜZENTÉK MEG A TÉVÉSZÉKHÁZBAN LÉVŐ ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐKNEK: „NEM FOG RENDŐRI INTÉZKEDÉS TÖRTÉNNI EBBEN AZ ÜGYBEN”


444.HU
Szerző: erdelyip
2019.04.03.


...A január 14-én kora délutántól tartó akció során Hadházy és Szél is többször hívták a rendőrséget, hogy az MTVA biztonsági őrei akadályozzák őket munkájuk elvégzésében, nem tudják gyakorolni miattuk jogaikat, például hogy országgyűlési képviselőként szabadon beléphetnek a közintézményekbe, és nem engedik ki őket a mosdóba sem.

A rendőrök a telefonban végig azt ismételgetik, hogy ha Hadházyék elégedetlenek valamivel, akkor jöjjenek ki a székházból, és tegyenek feljelentést a Teve utcában vagy más rendőrkapitányságon. Különösen tanulságos Hadházy, Szél és a BRFK ügyeletesének utolsó telefonbeszélgetése:

Hadházy Ákos: (...) egy közintézménybe az országgyűlési képviselőknek a törvény alapján joga van belépni, a képviselői igazolványuk felmutatásával, és ott joga van információt kérni. Ezt akadályozzák ebben a közintézményben.

Rendőr: Jelenleg rendőrileg ez nem kikényszeríthető, tehát nincs intézkedésre okot adó körülmény a rendőrség részéről ebben az ügyben jelenleg nincsen.

Hadházy: Mit ért az alatt, hogy nem kikényszeríthető?

Rendőr:
Mi nem kényszeríthetjük ki, mint rendőrhatóság, hogy önt beengedjék oda.

(...)

Hadházy: Akkor hogyha én mozdonyvezető lennék, és elém állnának, és akadályoznák a mozdonyvezetőt a munkájának az elvégzésében, vagy bezárnák a mozdony ajtaját, és nem engednék be a mozdonyvezetőt, akkor a rendőrség kijönne és megpróbálna intézkedni?

Rendőr: Nem, akkor köteles lenne a rendőrség intézkedni, hiszen akkor megvalósul a törvénysértés, bűncselekmény vagy szabálysértés.

Hadházy: Itt pont ugyanerről van szó.

Rendőr: Nem, itt teljesen más a szituáció.

(...)

Szél Bernadett: Én csak segítséget kértem öntől, mert a rendőrségre számítottunk.

Rendőr: Én a rendőrség álláspontját tudom önnek közölni, tehát rendőrségileg jelenleg beavatkozásra okot adó körülmény nem áll fenn, tehát nem fog rendőri intézkedés történni ebben az ügyben.


A rendőrség hivatalos álláspontja szerint egyébként azért sem kell az országgyűlési képviselők belépési jogait biztosítaniuk, mert Pintér Sándor belügyminiszter egy Kocsis-Cake Olivio ellenzéki képviselőnek egy parlamenti kérdésre adott válaszban (pont Hadházyék akciójának másnapján) azt írta, hogy nem kell.

Hadházy egyébként egy mai facebookos posztjában azt fejtegeti, hogy míg

a rendőrség szerint nekik nem feladatuk biztosítani, hogy az országgyűlési képviselők bejuthassanak a közintézményekbe, addig a végrehajtók belépését a rendőrök minden további nélkül biztosítják magánépületekbe, hogy azokból a végrehajtók ki tudjanak lakoltatni embereket.

Szél Bernadett a 444-nek azt mondta: abszurd, hogy a panaszuk elutasításában a rendőrség arra hivatkozik, hogy ők amúgy sem foglalkozhatnak országgyűlési képviselők sérelme elkövetett bűncselekményekkel, mert az a Központi Nyomozó Főügyészség feladata, és ők vizsgálat nélkül továbbítanak is nekik minden ilyen ügyet, miközben a Központi Nyomozó Főügyészségen meg pont azzal érvelnek, hogy az ellenzékiek az MTVA székházában nem hivatalos személyként jártak el, így nem kellett biztosítani az országgyűlési képviselőknek egyébként kijáró jogokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.