2019. április 10., szerda

A TOLVAJFEJEDELEM – AZ OROSZ KERESZTAPA NEM ÖL, CSAK ÖLET

168 ÓRA
Szerző: KULCSÁR ISTVÁN
2019.04.09.


...Az oroszországi alvilág mai első számú vezetője 1964. július 18-án született a Moszkva-környéki Ramenszkojében. Még a kétéves sorkatonai szolgálat előtt rossz útra tért, részt vett egy asszony meggyilkolásában és a holttest elégetésében, amiért tíz évre ítélték. Azt leülte, és azóta sem állt bíróság előtt. A vlagyimiri gyűjtőfogházban került közelebbi kapcsolatba a szervezett bűnözőkkel, ők hamarosan maguk közé fogadták, annál is inkább, mint hogy a fiatalember két keresztapa helyett is elvitte a balhét. A kasztba való beavatásra maga a kor talán legismertebb keresztapája, a Japoncsik – Kis Japán – néven közismertté vált Vjacseszlav Ivanykov ajánlotta. Siskanov 1991. november 25-én szabadult, és azonnal visszatért Ramenszkojébe, ahol hamarosan annak a helyi bandának lett a főnöke, amely hosszú éveken át kölcsönös, kegyetlen leszámolásoktól sem mentes konkurenciaharcot folytatott az elsőbbségért a közeli Ljuberciben működő, hasonlóan hírhedt bandával.

A kilencvenes évektől kezdve aztán végképp felvirradt Oroszországban a szervezett bűnözésnek. Ha a szovjet időkben legfeljebb egy-egy, hiánycikkeket gyártó földalatti üzem működött a Kaukázuson túli köztársaságokban, a vadkapitalizmus kibontakozásával a maffia immár gond nélkül tehette rá a kezét néha egész iparágakra, illetve szedhetett védelmi pénzt legálisan működő cégektől. Siskan ellen ebben az időben a vetélytárs maffiacsalád két merényletet is megkísérelt, de ő túlélte a pisztolygolyókat, a Mercedese alá csempészett bomba pedig nem robbant fel. Egy házkutatás során a jövendő tolvajfejedelem házában a kommandósok nagy mennyiségű fegyverre és lőszerre, továbbá 1,2 millió dollár készpénzre bukkantak. Utóbbi az alvilág Siskan kezelte bankjának tartaléka volt. A rajtaütés időpontjában a házigazda Spanyolországban tartózkodott, ahol két, ott működő orosz banda vitájában próbált közvetíteni.

A Szovjetunió felbomlása óta ugyanis az orosz alvilág egyre intenzívebben terjeszkedik külföldön is. A kilencvenes évek elején Magyarországon tevékenykedett ukrán-orosz-zsidó keresztapa, Szemjon Mogilevics, alias Szeva bácsi az Egyesült Államokban elkövetett pénzmosásért és adócsalásért az FBI tíz legkeresettebb bűnözőjének listáján szerepel. Biztosnak látszó értesülések szerint orosz keresztapák több ízben is tartottak Dubajban tanácskozást. A moszkvai és néhány németországi nagybani zöldségpiac gazdájával, egyben egy bérgyilkoscsoportot irányító alvilági tekintéllyel, a Rovsan Lenkoranszkij néven elhíresült maffiózóval Isztambulban végzett a konkurencia által hazulról utánaküldött killer golyója.

Március közepén az orosz parlament alsóháza jóváhagyta azt a Vlagyimir Putyin elnök álal beterjesztett törvényjavaslatot, amely fontos paragrafussal egészíti ki a büntető törvénykönyvet. E szerint „a bűnözői hierarchiában vezető helyet elfoglaló” személy 15 évig terjedő szabaságvesztésre ítélhető, míg a tolvajtörvény szerint élők összejöveteleinek résztvevői, ha ezeken a találkozókon különösen súlyos bűncselekmény előkészítését vagy a befolyási övezetek beosztását vitatják meg, akár húsz évre lágerkerítés mögé kerülhetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.