2019. április 10., szerda

„HA A GYEREKEK LÁTJÁK, HOGY MINDEZT TŰRÖM, HOGY ÁLLJAK ELÉJÜK?” – LESZ-E ÚJABB TANÁRLÁZADÁS?

HVG ONLINE
Szerző: BALLA ISTVÁN
2019.04.10.


Nem félnek a budaörsi pedagógusok attól, hogy aláírták az Orbán Viktornak szóló nyílt levelüket, amelyben a miniszterelnököt az ígéretének megszegésére figyelmeztették. Mint mondják, nincs hova hátrálniuk, viszont a gyerekeknek példát kell mutatniuk.

edden dél körül még hétágra sütött a nap azok fölött a budaörsi nevelési és oktatási intézmények fölött, amelyeknek összesen 273 - pedagógus, gondozó, adminisztratív, illetve műszaki, karbantartói és egyéb segítői munkát végző – munkatársa névvel, címmel vállalta, hogy felhívja a figyelmet a közoktatás végletesnek tűnő problémáira.

Mindezt nyílt levélben fogalmazták meg, melynek igénye a múlt hónapban, az épp az MKKSZ által szervezett országos sztrájk délelőttjén tartott Budaörsi Pedagógiai Napon fogalmazódott meg. A végül hétfőn nyilvánosságra hozott dokumentumban többek között szóvá teszik, hogy az utóbbi évek történései és Orbánék legújabb nyilatkozatai (tudásalapú társadalom fontossága, technikumi rendszer visszaállítása stb.) bizonyították, a 2011-ben érdemi egyeztetés nélkül, felülről vezérelt átalakítások kudarcot vallottak. Egyben azt követelik, hogy rendezzék a 2013-ben a kormány által beígért pedagógusbéreket, illetve hogy a kudarc utáni újabb oktatási átalakításokba vonják be a szakmát is. Még ezen a konferencián eldőlt, hogy a levelet elküldik az ország minden oktatási intézményének, illetve létrehoznak egy honlapot is, hogy az ágazatban dolgozók csatlakozhassanak április végéig a kezdeményezéshez.

A végén pedig nem egy államtitkárnak, nem egy miniszternek, hanem magának Orbán Viktornak kívánják eljuttatni a levelet és az aláírásokat.

Hogy ebből lehet-e egy újabb, a 2016-oshoz hasonló „kockásinges” tanárlázadás (amit szintén egy nyílt levél indított el), arról néhány pedagógust kérdeztünk a budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.