2019. április 12., péntek

A ZSARNOK HATALMA CSAK ADDIG TART, AMÍG FIZETNI TUDJA A HAVERJAIT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.04.12.


A diktátorok sokak számára gonosznak tűnnek, de jobban belegondolva nagyon is logikusak a döntéseik a saját szemszögükből nézve. A nép elnyomása és az ország pénzének ellopása ugyanazt a célt szolgálja: a zsarnok hatalmának megtartását. Két politikatudós kielemezte és történelmi példákkal szemléltetve mutatja be a diktátorok módszereit, akik haverjaikat pénzelik a lakosság kárára. A szerzők ugyanakkor arra is rámutatnak, hogy a demokratikus vezetők is csak önzésből, a hatalmuk megőrzése érdekében hoznak az emberek számára kedvező döntéseket, mert rá vannak utalva a szavazataikra.

Bruce Bueno De Mesquita politikatudós a New York Egyetem professzora, ahogy Alastair Smith is. Közel 20 évig kutatták a vezetők motivációját és mozgásterét, eredményeiket pedig tudományos cikkekben és kötetekben publikálták. Kutatásaik során egyre több összefüggést tártak fel, majd 2011-ben egy átlagemberek számára is olvasható könyvben (ők maguk fogalmaznak így) foglalták össze elméletüket.

A könyv három évvel később jelent meg magyarul, és nemrégiben véletlenül bukkantunk rá. Nem könnyű, de hasznos olvasmány még ennyi idő elteltével is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.