2019. április 5., péntek

AZ ILLIBERÁLIS HAZUDOZÓK KÖZVESZÉLYES ELMEBETEGEK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.04.04.


...teljesen aláássák az igazság és a hamisság közötti különbségeket, a tények, a szavak értelmét. Nincsenek evidenciák, annak sem hisznek, amit a szemükkel látnak, a fülükkel hallanak. Megszűnnek a viszonyítási pontok, semmiben nem lehet hinni és semmiben nem lehet megbízni. Ez maga a világ elpusztítása. Különösen, hogy mivel hatalom- és pénzéhes tévéprédikátorok eszközként használják Trumpot az extrém vallási nézeteik alapján, ezért a tömeges hazugságot a “kereszténység” nevében lelkészek és prédikátorok hitelesítik, akik megvédik naponta ezt a töméntelen hazugságot. A beteges hazudozó azt képzeli, hogy igaza van, nem szándékosan hazudik, mint aki tudja az igazságot, hanem a saját téveszméit, hazugságait igazságnak képzeli, ezért gyűlöli azokat, akik ellent mondanak neki. Emiatt gyűlöletet is kelt, uszít azok ellen, akik neki a valóságot, a tényeket mondják. Ebből fakadóan a támogatói közönséges gyűlöletcsoportok lesznek.

A világ potenciális diktátorainak, populistáinak mintaként szolgál, akik azt hiszik, hogy Trump szándékosan lépi át a hazudozás legvégső határait is, mintegy visszaigazolva a goebbels-i elméletet. Ezért követik a példát, és arcátlanul hazudnak. A hazudozás fertőző lesz. Amerika egyik fele szörnyülködik egy diagnosztizálható elmebeteg szörnyeteg láttán, a másik része pedig azonosul vele, és átveszi egy elmebeteg alternatív valóságát, és abban kezd élni. Tulajdonképpen két világ küzdelme ez, de nem a kultúrharc értelmében: ez nem két világnézet csatája, hanem a valóság és az “alternatív valóság” harca. Természetes, hogy hosszútávon a valóság győz, mert lehet hinni sokféle “alternatív valóságban”, vallási őrültségben, valamilyen ideában, de az “szektát” hoz létre, és a valóság ettől nem változik meg. Koppanás lesz belőle.

Ha elmebetegek vezetik a világot, annak rendkívül súlyos következményei vannak. Ha valaki elhiszi például azt, hogy ő a Koppányt felnégyelő István király utódja, és elhisiz, hogy a német-római császársághoz való “megtérés” kényszere miatt létrehozott vallási állam a nemzet eredeti identitása, és oda kell visszatéri, ha valaki egy koronának kovácsolt, egyébként is meghamisított történetű vasdarabból akarja levezetni a 21. századi államot, abból pusztulás lesz. Aki egy ilyen hazugságot tesz meg a kormányzása alapjául, annak kormányzása hazugságról hazugságra halad, és egy hazug világot épít fel.

Ebben az összefüggésben érdemes megnézni a 444.hu korábbi összeállítását Orbán 100 hazugságáról, ami nyilván nem egy teljes és pontos összesítés, mint a Washington Post adatbázisa, ahol naponta vezetik ezt kezdettől fogva. Őrült elmebeteg, eszelős ember hazugságaival azonosul egy ország, és az ő “alternatív világában” él. Ez biztos recept a háborúkhoz, erőszakhoz és népirtáshoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.