2019. április 8., hétfő

CÁFOLJÁK A SZÁMOK AZ OKTATÁSI HIVATAL ELNÖKÉT: „PEDAGÓGIAI ABSZURD” AZ ÚJ TANKÖNYVJEGYZÉK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DOROS JUDIT, JUHÁSZ DÁNIEL
2019.04.08.


A kormány szerint nem szűkült a kínálat. A valóság: 3350 helyett már csak 2754 kötet közül választhatnak a pedagógusok.

Szakmai érvekkel nem indokolható, hogy ugyanazok a magánkiadós tankönyvek, amelyek a jelenlegi tanévben megfeleltek a tantervi követelményeknek, a most megjelent tankönyvjegyzéken már nem szerepelnek, tehát a következő tanévre már nem lehet belőlük rendelni – nyilatkozta lapunknak a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (TANOSZ) alelnöke, Romankovics András. Hozzátette: a tankönyvkínálat szűkülése azért is érthetetlen, mert az új Nemzeti alaptanterv is késik, a jövő tanévben is ugyanazok a kerettantervek lesznek érvényben, mint most. 

Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke kedden jelentette be: megkezdődött a tankönyvrendelési időszak, de nem igazak azok a hírek, amelyek a kínálat jelentős szűküléséről szólnak. Gloviczki szerint a jegyzéken szereplő könyvek mintegy fele nem állami kiadású. Csakhogy a számok mást mutatnak. A TANOSZ megszámolta, pontosan mennyi tankönyv található a tavalyi és az idei listán: 2018-ban 3350 kötet közül választhattak a pedagógusok, idén 2754-ből. A magánkiadós tankönyvek száma 840, vagyis az sem igaz, hogy fele-fele arányban osztoznak a jegyzéken az állami kiadványokkal. A pontos arány 70-30 százalék, az állami kiadású tankönyvek javára. 

A fenti számok a speciális tankönyvekre, szakképzési kiadványokra is vonatkoznak, de ha csak az alapvető közismereti tárgyak – vagyis a magyar, a matematika, a történelem, a természettudományok, az idegen nyelvek – tankönyvkínálatát nézzük, a magánkiadós kötetek száma még nagyobb arányban csökkent. Míg tavaly 993 ilyen kiadványból választhattak az iskolák, idén már csak 368-ból, tehát 625 magánkiadós cím került le a jegyzékről. Helyettük a sokszor kétes minőségű „újgenerációs” állami tankönyvekből lehet választani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.