2019. április 13., szombat

CSUKLÓZTATÁS ÉS TELJES KÁOSZ

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő / Bandosz
2019.04.13.


Az ember kínjában már csak röhög azon, amit a britek művelnek az utóbbi hónapokban. Nem mindenki, hiszen van, akinek ha nem is a bőrére, de a pénztárcájára megy a tökéletes bénázás, különösen, ha véletlenül bezuhant a bürokrácia lassan, de kegyetlenül őrlő malmai közé. Így járt ezzel Bandosz is, aki nem akármilyen történetet osztott meg velünk.

„Meglehetősen depressziós állapotba kerültem a Brexit miatt. Egyszerűen nincs annyi pénzem, hogy megfizessek egy pszichológust, akivel megbeszélhetném, mi bajom a Brexittel vagy vajon van-e bajom egyáltalán, azaz miként hat rám.

A viccet félretéve, eléggé összezavart állapotban vagyok, talán azért is, mert problémáim akadtak a brit Belügyminisztériummal. Már nagyon régóta itt élek, még az EU-bővítés előtt kaptam állandó lakhatási engedélyt – papíron.

A papír azért fontos, mert Theresa May még belügyminiszter korában kitalálta, hogy a bevándorlók egy részének ellenséges közeget teremt. Azt is kitalálta, hogy egy biometrikus műanyag kártyára kell átvezetni a lakhatási engedélyt.

Be is adtam az igénylésem, online (teljesen modern módszerekkel), majd megjelentem egy időponton, bemutattam a dokumentumaimat. Érdekes módon mindkettőért baromi sokat kellett fizetnem, összességében már majdnem 100 ezer forintnyi fontnál tartok – holott a jogom megvolt, azt csak át kellett volna vezetni egy papírról a kártyára.

A slusszpoén az, hogy kb. 4-5 hónappal később érkezett egy levél, amiben azt írták, hogy nem áll a rendelkezésükre elég dokumentum, ami bizonyítaná, hogy Ön itt élt 2003 és 2013 között, holott stabilan itt éltem, az Európából leszakadó szigetországban.

Nekem kell bebizonyítanom, hogy itt dolgoztam és adóztam – úgy, hogy közben már jó pár alkalommal költöztem és selejteztem ki dokumentumokat, mert nem fértem el tőlük.

Most elkezdtem előkaparni a szükséges papírokat (már ami megmaradt és amit össze tudtam szedni), közben barátaim tanácsára ügyvédhez fordultam, aki szintén elég szép pénzt kért el azért, hogy megírjon egy levelet. Ott is vastagon fogott a ceruza.

Mindez nagyon sértő, mert nekem egyszer már megadták ezt a jogot és most olyan, mintha újra bizonyítanom kellene. Most várom, hogy a hatóság pozitívan elbírálja a kérelmem, miközben azt írták, hogy ha nincs elég papírjuk, akár el is utasíthatják. Mindez a Brexit miatt van…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.