2019. április 13., szombat

"EZ NEM EGY CIGÁNYFILM" - NINCS KEGYELEM

KLUBTRÁDIÓ / FILMKLUBRÁDIÓ
Szerző: Klubrádió
2019.04.13.


Az aktuális Filmklubrádióban Ragályi Elemér Nincs kegyelem című 2006-os filmét vitatjuk meg.

1993-ban egy Ivád nevű faluban bestiális gyilkosság áldozata lett egy idős ember. A nyomozók a falu rosszát, Dénest, a cigány fiatalembert gyanúsították. A szoba fala is véres volt, az idős embert szinte felismerhetetlenségig ütötte a gyilkos vagy ütötték a gyilkosok. Dénes ruháján nem volt vérfolt. Mégis, a kihallgató nyomozók gyanúja erős maradt. Bevett módszer, az iskolázatlan embert rávenni egy vallomásra annak reményében, hogy elengedik, s persze ki törődik azzal, hogy az egy ilyen ember nem érti a jogi nyelvet, megzavarodik a tárgyaláson.

Végül Dénest bűnösnek találta a bíróság, hat évre elítélték.

Két év után, 1996-ban a nyomozók elfogták az igazi gyilkosokat, így utóbb kiderült, a gyanú, a vád és az ítélet mind tévedés volt. Dénest szabadon engedték, de a faluja nem fogadta vissza, munkát nem kapott, egy ügyvéd megpróbált kártérítést kipereli az államtól, de nem sikerült. Dénes kiment a temetőbe, és felakasztotta magát.

A történet alapján Ragályi Elemér elkészítette Nincs kegyelem című játékfilmjét, amelynek forgatókönyvét az a Magyar Elemér írta, aki ügyvédként Dénes kárpótlási perét vitte. A mű a 39. Filmszemlén a legjobb rendezésért járó díjat is megkapta. Az alkotók a filmet elvitték Ivádra, hogy a falu lakosainak levetítsék. Az ottaniak véleményét külön dokumentumfilmen örökítették meg.

A Filmklubrádió legutóbbi vetítése után a közönség a rendezővel, Ragályi Elemérrel vitatta meg az eseményeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.