2019. április 10., szerda

"FÉLELEMKELTÉS ÉS HAZUGSÁGOK TERJESZTÉSE - EZ A FIDESZ TUDOMÁNYA"

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HALMAI KATALIN
2019.04.10.


Orbán Viktor helyett már Európához fordulnak a magyarok, mert a saját kormányukban nem bíznak - mondta a Népszavának Guy Verhofstadt.

- Orbán már megint előhúzta a migrációs kártyát, az egyetlen érvet, amivel évek óta dobálózik. Félelemkeltés és hazugságok terjesztése - ez a Fidesz tudománya, ám ennek semmi köze nincs a választók valódi problémáihoz - nyilatkozta lapunknak Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető Orbán Viktor kormányfő múlt pénteki kampánynyitó beszédéről. A belga politikus szerint a magyarokat inkább a demokrácia és a jogállam elleni támadások, a közigazgatást romboló korrupció, az egészségügy szörnyű helyzete és a környezet állapota aggasztják. A válaszokért pedig egyre inkább Európához fordulnak, mert a saját kormányukban nem bíznak - hangsúlyozta. 

Ska Keller, a parlamenti Zöldek társelnöke úgy látja, Orbán Viktor arra használja az európai választásokat, hogy a külföldiek ellen uszítson és éket verjen Magyarország és Európa közé. - Május végén választanunk kell a remény, az emberség és a gyűlölet között, az európai egység és a nemzeti elszigeteltség között. Orbán Viktor a rossz oldalon áll - fejtette ki lapunknak a német politikus. 

Megkérdeztük az Európai Bizottság szóvivőjét, Margaritisz Szkinaszt, kíván-e reagálni arra, hogy a magyar miniszterelnök “ortodox szocialistának” nevezte Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnököt, illetve azt javasolta, hogy vonják el az EU intézményeitől a migráció kezeléséhez szükséges jogköröket. Szkinasz azt mondta, az EB nem kívánja kommentálni a nyilatkozatokat, amelyek az EP kampány keretében hangzanak el. Annyit azonban megjegyzett, hogy az uniós testület az Európai Parlament, valamint az állam- és kormányfők döntéseinek megfelelően végzi a munkáját.

- Orbán Viktor beszédében nagyon ügyesen rámutatott, hogy mi az egyik fontos probléma, ami az Európai Unió lakóit aggasztja. Ugyanakkor azt leegyszerűsítve tálalja és egyértelműen belpolitikai célokra használja fel - mondta lapunknak Eric Maurice, a Robert Schuman Alapítvány brüsszeli irodavezetője. A szakértő szerint nem arról kell vitatkozni, hogy ki van a migráció ellen és ki van mellette, hanem arról, hogy a jelenséget hogyan kell kezelni, szabályozni, mederbe terelni úgy, hogy azzal ne sodorjuk veszélybe a társadalmi kohéziót. Attól, hogy valaki azt mondja, nem kellenek a bevándorlók, a probléma nem fog megoldódni. A magyar miniszterelnök azonban nem kínál megoldási javaslatokat, akárcsak a többi populista, akik az EP-választások után egy frontba akarnak tömörülni. - Salvini és Orbán azt mondja, meg kell gyengíteni az EU intézményeit a nemzetállamok javára. Ebben egyetértenek. De abban már nem, hogyan kéne ezt csinálni - vélekedett Eric Maurice...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.