2019. április 28., vasárnap

FOGD A PÉNZT ÉS RÖHÖGJ A KÉPÜNKBE!


168 ÓRA ONLINE
Szerző: MÁTYÁS GYÖRGY
2019.04.28.


A híre megelőzte a művet, de jól is van ez így, mert ebben a mai médiapusztulatban kell egy kis marketing az igényes munkának. Olyan gyorsan futott híre, hogy Rablópártok címmel készül dokumentumfilm, ahogy M. Lőrinc vagyona növekszik percenként. (Na jó, olyan gyorsan azért mégsem). Minek kapcsán először sokan értetlenkedni kezdtek, hogy megint egy film a Fideszről, abban ugyan mi a szenzáció, meg hogy érdekes ez az újabb címke, ez a rablópárt, de a maffiaállam kifejezőbbnek tűnik. Persze gyorsan kiderült, hogy Gulyás Márton a korábban kamupártként ismert, a választási pénzre hajtó hiéna formációkról készített egy remek dokumentumfilmet. A h á r m részes munka új tényeket feltáró, ismeretlen összefüggéseket megvilágító, izgalmas, érdekfeszítő, munka. Ha van kiemelkedő oknyomozó újságírói teljesítmény – ez mindenképpen az.

A film azt mutatja be, hogy egy nyíregyházi kör tagjai miként hoztak létre és működtetnek már a kilencvenes évektől kezdve mindenféle kamupártokat és szervezeteket kizárólag az állam által biztosított választási források megcsapolása érekében. Tudtuk eddig is, hogy léteznek ezek a kleptopártok, de azért, hogy a szereplőket névvel, címmel, szem.számmal megismerjük, az már tiszta Profilozók. (Így tudjuk meg például, hogy a választási pénzbugázás sztárpárja Nyíregyházán – nem vicc – a Csaló közben lakik. Tadam!)

A honi politikai erkölcs állapotát szépen példázza az a történetet, hogy a méltán elhíresült Tomcat nevű honfitársunknak még 2008-ban önkormányzati képviselőjelöltként sikerült 1165 ajánló szelvényt prezentálnia. Csöppnyi gond, hogy ebből mindössze 13 volt érvényes, a többi hamis. Vagyis nyílt választási csalás. És annak a pártnak az elnöke, amelyik ezt a stiklit elkövette, a kamupártgründolás matadora 2018-ban ott ült az Országos Választási Bizottságban. Nyilván őrködni a voksolás tisztasága felett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.