2019. április 19., péntek

HÁT EZEK HÜLYÉK!

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Tamás
2019.04.19.


A címben idézett kifakadás egy Angliába frissen érkező magyar ezermester szájából hangzott el, amikor meglátta, hogy a falon kívül fut egy műanyagcsatornában a vezeték. Nos, érik ilyesmi kultúrsokkok az embert, amikor külföldre költözve beköltözik az első lakásába. A kérdés persze az, hogy tényleg hülyék, vagy egyszerűen csak másképp csinálják?

A múltkori, rendkívül népszerű kanadai építkezős posztból kiindulva ezúttal kicsit az amerikai és az angliai építkezési módokat járjuk körbe, miközben majd az is kiderül, hogyan jön ide Jimmy Page és Robbie Williams marakodása.

Építkezés amerikai módra
Az Egyesült Államokban az Európából érkező számára a legnagyobb meglepetés az lehet, hogy a legtöbb ház fából épült és nem ugranak el a gipszkarton használata elől sem.

Éppen ezért gyorsan is építkeznek, Kaliforniában például az időjárás miatt egyszerűbb a könnyebb szerkezet, másfelől a földrengések veszélye miatt sem mindegy, hogy egy épületnek lehet-e valamennyi mozgása.

Ráadásul emiatt az átalakítások is sokkal egyszerűbbek, mint például Magyarországon, azaz aki kicsit ügyesebb, akár maga is nekiállhat. Olyannyira, hogy akár napok alatt újjá lehet varázsolni mondjuk egy fürdőszobát – mesélte Los Angelesből Tamás, hozzátéve, hogy ez a hozzáállás fontos része az ottani építkezési kultúrának.

Ami a tartósságot illeti, a faanyagokat alaposan lekezelik, de azért 30 évnél sokkal hosszabb időre nem nagyon lehet velük tervezni Tamás szerint. Viszont éppen ezért szívfájdalom nélkül dózerolnak le régebbi házakat és építenek helyükre újabbakat.

„Nyilván ahol pénz is van (Beverly Hills, Santa Monica) ott ez még könnyebben és gyorsabban megy, fél év alatt a semmiből születnek meg és újra házak melléképületekkel” – tette hozzá Tamás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.