2019. április 19., péntek

HAJÓZNI MUSZÁJ

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2019.04.18.


A Balaton lassan már nem az országé, mondta Siófok független polgármestere a hirklikk.hu-nak, más ellenzéki orgánumok pedig úgy idézgetik ezt a kijelentést, mintha a polgármester a bölcsek kövét találta volna meg. Noha könnyen belátható, hogy Magyarország nem birtokos, hanem birtok, ergo nem tulajdona van, hanem tulajdonosa. Utóbbi nyilvánvalóan a magyarok vezetője, övé az ország, övé a Balaton is, azt csinál vele, amit akar.

Szerencsére a Balatonban lát fantáziát, így aztán nem ajánlja fel nagy keleti mesterének és példaképének, nem is porciózza szét a kliensei között, hanem nagyobbrészt magának tartja meg. Avatárái vagy ha úgy tetszik, arkangyalai (Lőrinc arkangyal, István arkangyal) kezelésébe adja, persze a hulladékból meg a morzsákból jut a baromfinak, a disznóknak, de a legyeknek és az egereknek is. Vidéki ember, tudja, hogy megy ez.

Birtokosnak lenni felelősség, a jó gazda a birtokot nem lerabolja, hanem önti bele a pénzt, hogy később majd visszanyerje, és újabb birtokokba tudja beleönteni. Némely irigyek azt mondják, könnyű neki bizniszelni a mi pénzünkkel, de legyünk már észnél: az a vagyon, amelyre semmi ráhatásunk, amely tőlünk függetlenül járja bankszámláról bankszámlára a maga titokzatos útjait, és amely olyan tömegű, hogy ahhoz a mi pórias eszünk föl se ér, az a vagyon mégis mi a frásztól volna a mienk?

A Balaton orbanizációja valójában hosszú évek óta folyik, bár eleinte nem volt szembeszökő. Mostanában kezd feltűnni, hogy a tó körül hovatovább minden, ami ér valamit, Lőrinc arkangyalé, ami pedig mégse, az István arkangyalé. Némely további irigyek ezt a Balaton kirablásának minősítik, holott valójában azt látjuk, hogy bár csakugyan tűnnek el a szabadstrandok, tűnik el minden szabad terület, a kempingeket és a nádasokat is ideértve, helyükön azonban fényűző hotelek és kéjlakok magasodnak, vagyis a környék nemhogy szegényedne, hanem épül-szépül, mint Ceaușescu idején a szocialista Románia.

Ami a kempingeket illeti: ne tévesszen meg minket az a körülmény, hogy csak István arkangyalnak tizennégy kempingje van, ne vonjuk le ebből azt a következtetést, hogy a pórnép a jövőben is dagonyázhat a magyar tenger partján, a cél ugyanis ennél több és magasztosabb. Tekintsük például azt a balatonfüredi önkormányzat tulajdonában lévő és Lőrinc arkangyal egyik cége által üzemeltetett kempinget, amelyből nemsokára hatvanhat szobás, négycsillagos hotel fog kikelni, mint bábból a pillangó. Köszönhetően egyebek közt annak az 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatásnak, amely a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség fejlesztési programjából származik. Közvetlenül a szálloda mellett új kikötő is létesül annak érdekében, hogy a vendégek a saját hajójukkal közelíthessék meg és a fedélzetről kis túlzással közvetlenül a koktélbárba léphessenek. Két és fél milliárd forintnyi uniós pénz fog elmenni erre, de nyilván megéri; ezt abból gondoljuk, hogy Balatonfüred a projektet másfél hektáros területtel és kétszázmillió forinttal támogatta, nyilván a lakosság legnagyobb örömére és egyöntetű helyeslése mellett, ahogyan szokás...



ÉLET ÉS IRODALOM 2019/16. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.