2019. április 24., szerda

HATÁRON TÚL - PÁTRIA RÁDIÓ, POZSONY, SZOMBAT DÉLUTÁN ALINDÁVAL, 14–17 ÓRA KÖZT

ÉLET ÉS IRODALOM / KRITIKA
Szerző: KÁROLYI CSABA
2019.04.18. 


Alinda azzal és arról beszélget, akivel és amiről akar. A beszélgetések érdekesek, csak az nem világos, mi köze mindennek a pozsonyi adóhoz. Hacsak az nem, hogy a magyar kultúra egy nagy egész (bár a magyar közélet már nem). Ezzel együtt jó lenne, ha szlovákiai, netán romániai vagy Amerikában élő vendégei is rendszeresen lennének a műsornak.

Azért egy előnye mégiscsak van Trianonnak: miatta van még mindig életben a magyar nyelvű közszolgálati rádiózás. Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Újvidéken, Pozsonyban. Mindenekelőtt a romániai, szerbiai, szlovákiai adófizetők pénzéből. Ezeknek az országoknak az összes adófizetője – ha akarja, ha nem – pénzt áldoz erre, miközben a csonka-Magyarország adófizetőjének nincs lehetősége arra, hogy pénze a magyarországi közszolgálati médiára fordítódjék. A közszolgálat ugyanis az anyaországban megszűnt. Helyette már csak állami, egyházi, kereskedelmi rádiók (és tévék) vannak. Ezek lehetnek akár jók is, de akkor is: a francba.

Bár Pozsonyban is összevonták egy cégbe az állami tévé- és rádióadókat, ott még működik a közszolgálati média. Egyik adója a magyar nyelvű Pátria Rádió. Írtam már róla, szimpatikus rádió (Bal és jobb, ÉS, 2015/38., szept. 18.). Mint bemondják, kilencvenéves. A szlogenje pedig, ha hiszik, ha nem, ez: „Pátria Rádió – a magyar közszolgálati rádió”. Ez országos viszonylatban stimmel, de szerencsére nincs egyedül, más „határon túli” adókkal versenyezhet.

A nemes verseny része, hogy szerződtették Veiszer Alindát, akit még 2018 tavaszán rúgtak ki a Hír TV-ből. Ha 2011‑ben, mikor Alinda befejezte pályafutását a közszolgálati tévénél, valaki fölvetette volna, hogy a műsorvezető egyszer majd a szlovákiai közszolgálatban fog dolgozni, kinevettem volna...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.