2019. április 8., hétfő

HIÁBA OMLOTT LE A BERLINI FAL? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.04.08.


Orbán beléphet a Fehér Házba? Nincs olyan progresszív erő, amely megállíthatná a populizmust. A történelem ismétli önmagát. Nemzetközi lapszemle.

Fischer Iván és a Budapest Fesztiválzenekar ismét elkápráztatta a New York-i a Carnegie Hall közönségét pénteken és szombaton is – értesülünk a New York Times zenei rovatának a kritikájából. Bartókot kiválóan interpretálta, és a Csodálatos Mandarin mellett a Kékszakállú herceg vára bearanyozta a hétvégét – fogalmaz Seth Colter Walls, aki az egyszerűséget emelte ki, ami nemcsak az előadás művészi megformálását jellemezte, de a díszletet is, merthogy a horrort nem erősítette fel vérvörös fényeffektusokkal.

Embereket mentett, megölték

A tavalyi filmalkotás után könyv is megjelent arról a legendás skót misszionáriusról, aki keresztény (presbiteriánus) létére a II. világháború idején magyar zsidó tanítványait mentette ki Budapestről és segített nekik Angliában, Skóciában munkát találni – írja a The Falkirk Herald. Jane Haining 12 éven át szolgált Magyarországon és legalább 400 zsidó tanítványát próbálta megmenteni a koncentrációs táborokba történő deportálás elől, ő maga azonban nem kerülhette el sorsát: keresztény létére Auschwitzban halt meg, mert bűnösnek találták a zsidók megmentésében. Glasgowban megemlékezések sorát tartották a héten a könyv megjelenése alkalmából.

Politikai degeneráltság - A történelem ismétli önmagát

Erősödnek Európában a jobboldali nacionalisták és nincs olyan progresszív erő, ami megállíthatná őket – állítja címében a Washington Post véleményrovatában megjelent írás. Harminc éve omlott le a berlini fal, ami a szabadságot és a liberális demokráciát, majd uniós tagságot hozott a volt kommunista országoknak. Ma azonban úgy néz ki, hogy a diktatúrák és az autokráciák győzedelmeskednek a liberális eszmék felett. A folyamatot az Orbán-féle illiberális demokrácia és Lengyelország indította el – olvashatjuk ebben a cikkben is, mint oly sok, ehhez hasonlóban. A sort folytatta az a Franciaország és Olaszország, amelyek az unió alappillérét jelentették. Mert meglazult a szociális háló, mert jött a munkanélküliség, és a jobboldal számára hívószó volt a globalizmus-ellenesség épp úgy, mint a globális Európa elleni fellépés. A szerző szerint az, hogy ma a világ a jobb és helyenként a radikális jobb irányába tolódott, az a fasizmus-ellenességnek, mint összetartó és intézményesült alapértéknek a háttérbe szorulásával is magyarázható. Az Olaszországban kampányoló Guy Verhostadt az olaszok politikai degeneráltságáról beszélt, amire rögtön meg is kapta: a szavazók hazavágják majd a liberálisokat. A történész-szerző szerint valóban ez fog történni, s egyértelmű lesz: a történelem ismétli önmagát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.