2019. április 30., kedd

KI NYERNE VALÓJÁBAN A BREXITTEL? - A BRITEK TOVÁBBRA IS SAJÁT POLITIKAI JÁTSZMÁIKRA FIGYELNEK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.04.30.


A britek unióból távozása – mutatták ki egy tanulmányban – kereskedelmi szempontból a legnagyobb hasznot Kínának hozná. Amerika, de az oroszok is szép nyereséget könyvelhetnének el. A nagy vesztesek oldalán az EU mellett Törökországot hozták ki.

Az már közhelynek számít, hogy a rendezetlen Brexit a brit gazdaság számára súlyos következményekkel járhat Az Egyesült Nemzetek Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) egy friss tanulmánya azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a világkereskedelemben is hozna jelentéktelennek éppen nem nevezhető változásokat. Az Egyesült Királyság a világkereskedelem mintegy 3,5 százalékát teszi ki, és számos fejlődő ország számára fontos kereskedelmi partner.

Mint a Guardian hírül adta, hétfőn a Labour több képviselője arra bíztatta pártjuk vezetőit, hogy ha már úgyis sort kell keríteni az európai választásokra, használják ki az alkalmat egy új népszavazásra. A vélemények a Munkáspártban is megoszlanak. Többször felsejlik (nem is nagyon leplezve) a háttérben, hogy sokakat nem is annyira a Brexit izgat, inkább jó alkalmat látnak a konzervatív kormány elleni általános támadásra.

A briteknél 2018-ban közel 680 milliárd dollárt tett ki az import, amiből mintegy 360 milliárd dollárnyi érkezett más európai uniós országokból. Ma számos fejlődő ország exportja számára kedvezők a hozzáférési feltételek, főként a kétoldalú kereskedelmi megállapodásoknak és az Európai Uniónak köszönhetően. Az így nyújtott előnyök azonban egy no-deal Brexit esetén megszűnnének. Annak persze, ha az angol import a jövőben simán a WTO szabályai szerint, csupán a legnagyobb kedvezmény elvének szem előtt tartásával folyik majd, lennének győztesei és vesztesei is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.