2019. április 30., kedd

KIS JÁNOS: JÖN AZ AUTOKRÁCIA TELJES KIÉPÍTÉSE

HVG ONLINE / ITT HON
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2019.04.30.


Kis János filozófus, az SZDSZ alapító tagja és első elnöke, a CEU professzora a legfrissebb Politikatudományi Szemlébe írt tanulmányt „Demokráciából autokráciába – A rendszertipológia és az átmenet dinamikája” címmel. Azt állítja, már nem az a választások tétje, ki nyer, hanem az, hogy a kormánypárt legalább akkorát nyer-e, mint az előző alkalommal, vagy kevesebbet. Magyarország akkor is autokrácia, ha sebezhető. Kis János új fogalmat vezet be, autokratikus áttörésről beszél.

Kornai János már nyolc hónappal a 2010-es választások után azt írta, hogy a politikai formáció, amelyben élünk, autokrácia. Bozóki András és Hegedűs Dániel egy szintén a Politikatudományi Szemlében közölt írásukban 2017-ben kívülről korlátozott hibrid rezsimként szóltak az Orbán-rendszerről.

Kis János amellett érvel a Politikatudományi Szemle által most közölt tanulmányában, hogy a rendszerleíró bizonytalanság látszólagos, nem a rendszer, hanem a kutatói megközelítés okozza a nehézséget. Úgy véli, Kornai autokrácia-tézisét igazolta az idő, bár a politikatudományi konszenzus még ma, Orbán harmadik kétharmados kormányzásának idején sem teljes. Ami az autokratikus áttörést illeti, azt írja, korábban, ha a demokrácia megbukott, katonai puccs vagy elnöki „önpuccs” vetett véget neki, de

a NER létrehozásában nem volt szerepe sem vérontásnak, sem az alkotmányos felfüggesztésnek. A Fidesz 2010-ben szabad és tisztességes választásokon szerzett rendkívüli többséget.


A jogon kívüli erőszak azóta is elhanyagolható Kis szerint, bár azt hozzáteszi: a megfélemlítés és a különféle retorziók igénybevétele rutinszerű gyakorlattá vált. Ráadásul a Fidesz – 2010-es hatalomra jutása után – rövid időn belül hatástalanította a kizárólagos hatalomgyakorlás útjában álló közhatalmi intézményeket....


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.