2019. április 30., kedd

UNIÓS ÚTKERESÉS AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS FÜGGETLENSÉGÉT SÉRTŐ TAGÁLLAMOKKAL SZEMBEN: LENGYEL-MAGYAR KÜLÖNBSÉGEK

ÁTLÁTSZÓ / PCBLOG
Szerző: PCBLOG
2019.04.30.



Az Európai Bizottság szokatlanul gyorsan és viszonylag hatékonyan reagált a Jog és Igazságosság (PiS) „dekommunizációs” köntösbe bújtatott „igazságügyi reformjára”, amely sértené az igazságszolgáltatás függetlenségét. Ehhez nagyban hozzájárult a lengyel bírák kormányzati törekvések elleni fellépése is. Korai lenne azonban a lengyel jogállamiság helyreállítását ünnepelni.

Hónapokon át tartó patthelyzetet eredményezett, hogy tavaly júliusban életbe lépett a lengyel legfelsőbb bíróságot érintő, a bírák korai nyugdíjazásáról szóló jogszabály. Malgorzata Gersdorf, a testület elnöke nem volt hajlandó elfogadni, hogy az új szabályok szerint közel 40 másik lengyel bíróval együtt nyugdíjazták. Bár az Európai Bizottság rögtön kötelezettségszegési eljárást indított az intézkedéssel kapcsolatban, a hosszadalmas eljárás mérlegelésével a lengyel bírók meglepő lépésre szánták el magukat: ahelyett, hogy kivárták volna a brüsszeli testület döntését, tavaly augusztusban közvetlenül az Európai Unió bíróságához fordultak előzetes véleményalkotásért. A kreativitásnak meglett az eredménye: az EU bírósága már októberben kimondta, hogy az említett jogszabály ellentétes a közösségi joggal. Ezt követően a Szejm módosította a legfelsőbb bíróság tagjainak nyugdíjazásáról szóló vitatott jogszabályt, igy ismét munkába állhatott az a nagyjából két tucat legfelsőbb bíró, akit a júliusi életbe lépés után mentettek fel a posztjáról.

Korai lett volna azonban a lengyel jogállamiság helyreállítását ünnepelni, a PiS ugyanis nemcsak a Legfelsőbb Bíróságot alakította át, hanem a lengyel igazságszolgáltatás teljes spektrumát a végrehajtó hatalom alá rendelte, az Alkotmánybíróságtól az ügyészségen át, egészen a rendes bíróságokig. Ennek következtében jelenleg hat másik lengyel ügy szerepel a Tanács napirendjén. A PiS-kormány továbbra is nyíltan kiáll a rendszerszintű átalakítások mellett: Stanislaw Piotrowicz, a Szejm Jogi Ügyek Bizottságának kormánypárti elnöke egyenesen úgy fogalmazott, hogy mindössze „taktikai kijátszási manőverekről” van szó az EU irányába...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.