2019. április 4., csütörtök

KISZÁMOLTÁK: HIVATALOSAN CSAK 300 EMBER SZENVEDHET A FERIHEGYI REPÜLŐTÉR ZAJÁTÓL

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2019.04.04.


Brutális zajt, 88,6 decibelt is mért a múlt héten a kőbányai Hang utca felett elszálló repülők zajterhelését figyelő, az önkormányzat által megbízott külső szakértő, jóval többet az egész napra megengedett 63 decibeles küszöbértéknél. Riportunkban bemutattuk, hogy ennél is rosszabb a helyzet Rákoshegyen, ahol a lakók egyenesen halálosnak nevezték XVII. kerületi lakóhelyüket az elviselhetetlen zaj és kerozinszennyezés miatt:

Olyan értelemben nincs is ebben túlzás, hogy a környezeti ártalmak közül a légszennyezés után mindjárt a második halálok a zajterhelés. A panaszáradat ellenére papírforma szerint minden megfelel a jelenleg alkalmazott jogszabályoknak, a küszöbértékeket szinte elhanyagolható mértékben lépik túl. Utánajártunk, hogyan lehetséges ez.

Mivel életbevágó kérdésről van szó, a repülőterek esetében kötelező a zaj mérése, számítása, zajvédelmi övezetek kijelölése, illetve a zajártalom kezelése. Az évi 50 ezer le- és felszállásnál nagyobb forgalmú repülőtereknek, mint amilyen a ferihegyi, úgynevezett stratégiai zaj- és konfliktustérképet, valamint ezekre alapozott intézkedési tervet kell készítenie. A repülőtér üzemeltetője, a Budapest Airport legutóbb 2018-ban készíttetett ilyet, a feladattal a Vibrocomp Kft.-t bízta meg, és a dokumentum szerint

a stratégiai küszöbértéket meghaladó zajterhelésnek egész napra számolva mindössze 300 lakos van kitéve, a XVII. kerületben kétszáz, a XVIII. kerületben pedig száz. Ez jelentős javulás, az előző, 2012-ben elvégzett számítás ezer lakosához képest. Éjjel pedig paradicsomiak az állapotok, nyolcszázról nullára csökkent a küszöbérték feletti zajtól szenvedő lakók száma.

Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy a zajvédelmi intézkedési terv arra a következtetésre jutott, hogy a zajterhelés csökkentése öt éven belül nem igényel végrehajtandó intézkedést – derül ki az Agrárminisztérium honlapján elérhető dokumentumból.

A szakértői számokkal köszönőviszonyban sincs az a felháborodásözön, amit civilek, több polgármester és Tarlós István, Budapest főpolgármestere indított az utóbbi időben. Ők azt állítják, hogy elviselhetetlen a zaj, sürgős intézkedésekre van szükség, sőt megpendítették azt is, hogy a forgalom egy részét más repülőtérre kellene terelni. Frik Zoltán, a Kulturált Légi Közlekedésért Egyesület elnöke szerint a probléma több százezer családot érint Budapesten és környékén, az egyesülethez ezerszám ömlenek a panaszok, és már nem csupán a XVII. és XVIII. kerületekből, illetve Vecsés és Üllő környékéről, de Zuglóból, Kőbányáról, Angyalföldről, Óbudáról, Budatétényről, Kispestről és a XV. kerületből is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.