2019. április 8., hétfő

KORRUPCIÓ, ILLIBERALIZMUS, USZÍTÓ PROPAGANDA – VÉGET ÉRHET-E A NETANJAHU-ÉRA IZRAELBEN?

ÁTLÁTSZÓ / VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS
2019.04.08.


Kedden, április 9-én választásokat tartanak Izraelben. A nagy kérdés, véget érhet-e a jobboldali Likud és vezetője, Benjamin Netanjahu több, mint évtizedes uralma, vagy minden hömpölyög tovább a bejáratott mederben; korruptan, illiberálisan, a rasszizmustól sem idegenkedve? Hagyományosan a jobbos Likud ellenfele a baloldali Munkáspárt volt Izraelben, az állam életében sokáig megingathatatlanul vezető szerepben, viszont már elég régen nem látszik nagy esélye a jó eredményre. Aki most megszoríthatja Bibit, az Benny Gantz és Yair Lapid centrista pártszövetsége, a Kék-Fehér.

Ha a mai izraeli belpolitikához szeretnénk, hogy legyen lövésünk, akkor az a legjobb, ha visszamegyünk 1995 novemberéig. Nem mintha mindenhez negyedszázados nekifutás kellene, de ez a dátum a hagyományos izraeli politikai folyamatok megszakadásának dátuma. 1995 október 5-én egy izraeli szélsőjobbos merénylő, bizonyos Yigal Amir nyilvános rendezvényen a Cion téren megölte az akkori miniszterelnököt, Jichak Rabint. Rabin nagy formátumú államférfi volt, nem akármilyen utat járt be; katonai vezetőből lett ő is a kétállami megoldás híve.

Megható, érthető, a mai magyarországi viszonyok felől is értelmezhető nyílt levelet olvastam a magyar nyelvű Izraelinfón a minap. Roni negyvenes átlagizraeli, volt katona harcoló egységnél, vannak gyerekei, látott már karón varjút, szombatonként kosarazni jár a haverokkal (és felveszi a telefont), valamint teli van a töke. Ő is Rabin megölésével kezdi:

„Mellette laktam. Az utcán Izrael miniszterelnökének poszterét osztogatták SS egyenruhában, és azt kiabálták: “Rabin áruló”, “Halál Rabinra”. Több ezer ember. Férfiak, nők és gyermekek. (…) 25 év alatt Izrael példás társadalomból, egymás kölcsönös segítéséből egy egoista társadalommá lett a polgárháború szélén.”

Roni, az otthon maradt átlagizraeli az elmúlt negyedszázadért Netanjahut teszi felelőssé. „[Az ország] szégyell téged. Szorongás, feszültség van bennem, hogy újra jössz. Hogy tovább fogsz uszítani.” Roni szavazásra bíztat, menjen el mindenki, mert az a legfontosabb ahhoz, hogy Bibi [Netanjahu beceneve] elmenjen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.