2019. április 27., szombat

MI TETSZIK A MAGYAROKNAK AZ EURÓPAI UNIÓBAN (ÉS MI NEM)?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.04.27.


A magyarok szerint a külföldi munkavállalás lehetősége az uniós tagság egyik legnagyobb előnye. Olyannyira, hogy a pozitívumok között a harmadik helyen áll egy friss felmérés szerint. Ami a jövőt illeti, minden ötödik magyar azt várja az EU-tól, hogy biztosítsa az unión belüli munkavállalás, tanulás és utazás szabadságát.

Mit jelent az Európai Unió?

Talán az egyik legérdekesebb kérdés rögtön az, hogy mit jelent a magyarok számára az Európai Unió. Mivel ez egy nyitott kérdés volt (azaz nem megadott válaszok közül lehetett választani), az is kiderül belőle, mi jut elsőként az emberek eszébe az EU-ról.

Nos, a legtöbben (16 százalék) a Magyarország gazdaságára gyakorolt pozitív hatásokat említették, ezek között szerepelnek az uniós forrásokból megvalósult fejlesztések, a pályázati lehetőségekre és a pénzügyi támogatások.

Nem meglepő módon ezt követi a migráció (12 százalék - semleges vagy negatív felhanggal), majd az unió közösség jellege, a valahová tartozás élménye, aminek ilyen kiemelt helye szerintem kifejezetten fontos dolog.

Szintén a 10 százalék körüli említés szintjén mozog a „határok nélküli Európa” (azaz hogy útlevél nélkül, szabadon lehet utazni), majd ezt követi a külföldi munkavállalás és tanulás lehetősége a maga 7 százalékával.

Ami a negatívumokat illeti ebben az esetben elsősorban egy rosszul működő, óriási túlszabályozott gépezet képe rajzolódik ki, míg a pozitív válaszokból egy erős, szolidáris, békét hirdető közösség tárul elénk.

A magyarok szeretik az Európai Uniót

A válaszokból az derül ki, hogy az Európai Unió megítélése egyértelműen pozitív a magyar társadalom körében. A magyarok csaknem kétharmada (65%) pozitív véleménnyel van a közösségről, és mindössze minden negyedik megkérdezett (25%) értékeli negatívan az Európai Uniót.

A messze leggyakoribb válasz (minden második) az „inkább pozitív” volt, ami azt jelenti, hogy kevés a „rajongó, inkább a mérsékelten pozitív hozzáállás jellemző, ami talán nem is olyan nagy baj.

A nők és a férfiak között egyaránt nagyjából kétharmad körül mozog a pozitívan hozzáállók aránya. A 30 év alatti fiatalok esetében tízből hét (73 százalék), az idősebbek esetében tízből hat (60-65 százalék) gondolkodik pozitívan az EU-ról.

Gondolom, nem véletlenül, a 30 év alatti korosztály gyakorlatilag már a magyar EU-tagságba nőtt bele, nekik már természetes, hogy külföldön lehet tanulni, dolgozni, míg az idősebbek esetében talán nem annyira...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.