2019. április 4., csütörtök

MIGRÁNSPARA! TÖBB EZER VENDÉGMUNKÁS ÉPÍTI MAJD TISZAÚJVÁROSBAN A MOL ÚJ ÜZEMÉT

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: PUSZTAI LÁSZLÓ
2019.04.03.


Utoljára talán a Rákosi-korszakban voltak akkora építkezések Magyarországon, mint ami most indul Tiszaújvárosban. Az egykori Leninvárosban az 50-es évek végén a pusztában kezdték felépíteni a mostani MOL Petrolkémia Zrt. elődjét, többnyire odatelepített, osztályidegenek, köztük Hamvas Béla író, filozófus is, aki raktáros volt. A mostani újdonság a nem-EU-s dolgozók (török vendégmunkások?) nagy száma lesz. A Jobbik információi szerint több ezren érkeznek. A MOL szerint összesen 3 ezer új dolgozót igazolnak, egy részük „uniós és unión kívüli” országokból érkezik – ismerték el érdeklődésünkre.

A 2030-ig szóló stratégiánkban vállaltuk, hogy 4,5 milliárd dollár értékben hajtunk végre petrolkémiai beruházásokat, jelentős részben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Célunk, hogy létrehozzuk Kelet-Közép-Európa legnagyobb vegyipari komplexumát. E fejlesztési stratégia egyik mérföldköve a 2021-ig megvalósuló Poliol Projekt, ami cégcsoportunk legnagyobb organikus beruházása és összességében közel 1,2 milliárd euróba kerül. A MOL-csoport történetének legnagyobb beruházásáról van szó, amit saját erőből hajt végre, és amelynek mérete regionális szinten is kimagasló” – írta az atlatszo.hu megkeresésére a MOL sajtó.

A grandiózus építkezés megragadta a politikusok fantáziáját is. Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezető-helyettese arról kérdezte Bodó Sándor államtitkárt, igaz-e a hír, hogy 3000 török vendégmunkás érkezik Tiszaújvárosba. Az államtitkár válaszában diplomatikusan azt mondta, csak akkor jönnek harmadik országból munkavállalók, ha ugyanarra a pozícióra nincsenek EU-s jelentkezők.

A most épülő mobil lakóparkba 2000 gyárépítő vendégmunkás költözik be. A cég a beruházásával párhuzamosan fokozott biztonsági intézkedéseket is hoz, közösen Tiszaújváros vezetésével. Az első konténereket áprilisban telepítik a területre, a nyár derekán már meg is érkezik a vendégmunkások első hulláma. A tervek szerint 2020-ban lesz a csúcs, akkorra 2500 főre duzzad a kivitelezők létszáma. Kétezer új dolgozó a konténervárosban fog élni, írja az önkormányzati újság.

A város lakossága 15 ezer körül van...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.