2019. április 12., péntek

NEM SZÉTVERNI, MEGKAPARINTANI AKARJÁK AZ EU-T - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.04.12.


Nincs sok esélye, hogy a nacionalisták átvegyék a hatalmat az Európai Parlamentben, akkora törésvonalak húzódnak közöttük. És akkor még ott van Orbán. A Die Zeit elemzése.

A nacionalisták korábban szét akarták verni az Európai Uniót. Most arról álmodnak, hogy megkaparintják – írja az európai szélsőjobboldalról szóló terjedelmes elemzésében a Die Zeit című német magazin. Idézi Jörg Meuthent, az AfD-ként rövidített, Alternatíva Németországnak elnevezésű formáció elnökét, aki szerint „nagyon jó európai bizottsági elnök lenne” Matteo Salvini olasz belügyminiszterből, a Liga nevű párt vezetőjéből, és utal arra, hogy a minap Milánóban megalapított Európai Népek és Nemzetek Szövetsége a nacionalisták internacionáléjává és az Európai Parlament legerősebb frakciójává akar válni.

Salvini többet, egész európai hálózatot akar

A Die Zeit szerzője megjegyzi: a nacionalisták eddig általában az Európai Parlamentet használták ugródeszkaként ahhoz, hogy ismertté tegyék magukat hazájuk belpolitikai közegében. Mostanra ez megfordult: belföldi megnövekedett erejüket próbálják kamatoztatni az Európai Parlamentben. A német magazin felhívja a figyelmet azokra a közvélemény-kutatási adatokra, amelyek szerint a Ligának jó esélye van arra, hogy a májusi európai választások nyomán az EP-ben képviselt legerősebb párttá váljon, tehát még a német kereszténydemokratákat, a CDU-t is megelőzze. Salvini azonban ennél többet akar, európai hálózatot igyekszik létrehozni. Valójában nem csupán az a kérdés az európai választások kapcsán, hogy hány mandátumhoz jutnak a nacionalisták, hanem jövőbeli ütőképességük szempontjából legalább ennyire fontos, hogy sikerül-e egyesíteniük erejüket – írja a Die Zeit. Ezeket a szélsőjobboldali pártokat összeköti az a törekvés, hogy Európa ne váljék „Eurábiává”, vagyis a harc a keresztény nyugat állítólagos iszlamizálása ellen. De ellene vannak – miként azt egy ízben Witold Waszczykowski volt lengyel külügyminiszter mondta – a biciklistáknak, a vegetariánusoknak, a női kvóta híveinek, a melegházasságnak, a brüsszeli globalistáknak és az úgynevezett Európai Szovjetuniónak is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.