2019. április 17., szerda

NOTRE-DAME: HOL VOLT EDDIG EZ A RENGETEG PÉNZ?

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2019.04.17.


Hétfő este kigyulladt Európa egyik legjellegzetesebb és talán legfontosabb kulturális emléke, a Notre-Dame. Párizs ikonikus nagytemploma hatalmas lángoszloppal égett a város közepén, majd turisták és párizsiak ezrei vehették videóra, ahogy a templom huszártornya megadja magát a hőnek és egyszerűen leborul.

Nagyon rég érdekelte a közvéleményt ennyire egységesen egyetlen esemény. A Notre-Dame lángjairól szóló híreket Magyarországon is kiemelkedően sokan olvasták el, és ez nagyjából az egész világra igaz lehetett. Hogy miért, arra csak tippelni lehet.

Valószínűleg szerepet játszik benne, hogy a Notre-Dame a francia kultúra egyik legfontosabb terméke, ahogy egyébként az európai katolicizmusé is, bár jó eséllyel többen tekintenek rá műemlékként és látványosságként, mint funkcionális templomként. És igen, az is nagyon valószínű, hogy Victor Hugo regénye, de inkább A Notre Dame-i toronyőr című Disney-klasszikus csak fokozta ezt az érdeklődést.
Utóélet

Kedd estére tisztábban láttunk azzal kapcsolatban, hogy mekkorák a károk, és egy kicsit mindenki fellélegezhetett, mert súlyosak ugyan, de messze nem annyira, mint amit az első képek alapján hinni lehetett. Leégett a tetőszerkezet nagy része, leomlott a huszártorony, de a boltíves mennyezet csak kevésbé sérült meg, és a struktúra is menthető. A műkincsek és kegytárgyak nagy részét sikerült kimenekíteni, de voltak festmények és ablakok, amelyek elpusztultak.

Emmanuel Macron elnök kedd este beszélt a francia néphez, és azt mondta, hogy újjáépítik a Notre-Dame-ot, amihez öt évre lesz szükség, de azt ígérte, szebb lesz, mint volt. Ami valamennyire indokolt is, hiszen a Notre-Dame nem volt igazán jó állapotban a tűz előtt.

És ezzel el is érkeztünk a legfontosabb tanulságokhoz, amelyeket levonhatunk a tűz társadalmi hatásaiból...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.