2019. április 17., szerda

DÖBBENETES LAKÁSHITELEZÉSI ADATOK - LEGALÁBB 34 EZER ADÓS LAKÁSA LEHET VESZÉLYBEN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.04.17.


Már a válság előtti szint fölé emelkedett tavaly a lakáshitelek átlagos futamideje. Az átlagos hitelösszeg már korábban is meghaladta a 2008-ast, de tavaly majdnem harmadával(!) tovább nőtt – számolta ki az Azénpénzem.hu a KSH által közzétett adatokból. A bankok 34 ezer bajba jutott jelzálogadóst tartanak nyilván.

Bő tíz év telt el a válság óta, mostanra pedig már mintha végleg elfújta volna az idő szele a magyarok eladósodástól való félelmét. A KSH frissen közzétett adataiból a lakáshitelezési boom részleteire is következtethetünk (azért véljük úgy, hogy ez ma már nem ad pontos képet, mert a személyi kölcsönök jócskán benyomultak a lakáspiacra, azt azonban senki sem tudja – logikusan, hiszen szabad felhasználásról van szó –, ezeknél pontosan mi a helyzet).

A kifejezetten lakáscélra felvett kölcsönök is szárnyra kaptak tavaly. Mint a KSH közzétette: 2018-ban az engedélyezett hitelek száma 13 százalékkal, összege egyharmaddal nőtt a megelőző évhez képest. Az egy engedélyezésre jutó átlaghitel összege 2018-ban elérte a 7,9 millió forintot, ami 1,2 millió forinttal több, mint 2017-ben. Az átlagos hitelösszeg már 2017-ben is meghaladta a 2008-ast, de tavaly majdnem harmadával(!) tovább nőtt – számolta ki az Azénpénzem.hu a nemzetközi statisztikába kerülő táblázatból (ez és a közleményben szereplő érték némiképp eltér). Az új lakásra jutó átlaghitel 45 százalékkal múlta felül tavaly az előző évit, elérve a 11 millió forintos történelmi csúcsot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.