2019. április 9., kedd

ÖSSZESZEDTÜK A BABAHITEL MINDEN RÉSZLETÉT - A VALÓBAN RÁSZORULTAKAT KELLEMETLEN MEGLEPETÉS IS ÉRHETI

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.04.09.


Szinte minden a bankokon múlik majd – állapította meg az Azénpénzem.hu a babaváró kölcsön összes előírását és feltételeit áttekintve. Ez pedig éppen azok számára lehet aggasztó, akik a leginkább várják ezt a konstrukciót.

A „családvédelmi akcióterv” elemei közül az Azénpénzem.hu tapasztalatai szerint leginkább a bármire fordítható kamatmentes 10 millió forintot várják. Hiába nevezi ma már a kormányzat ezt babaváró kölcsönnek, sokan csak arra koncentrálnak, hogy a fiatal házasok így esetleg sohasem látott summához juthatnak. Nagyon fontos információ lehet hogy – mint nemrégiben egy közérdekű adatigénylésre kiderült – a családtámogatásoknál, amennyiben nem teljesül a gyerekvállalás, a magyar állam általában csak ímmel-ámmal megy utána a pénzének, a tartozások töredékét hajtja be.

Attól tartunk azonban, hogy nem egészen ez lesz majd a helyzet a babaváró kölcsön esetében (a konstrukciót jól áttekinthető formában itt foglaltuk össze). A rendeletben egyébként lazaságra is szigorra utaló jeleket is találhatunk (még a végén igaza lesz egyik olvasónknak, aki szerint „úgyis pofára megy majd az egész”). A kölcsönkérelem benyújtásakor az igénylők nyilatkoznak arról, hogy nekik igenis jár a kölcsön. A benyújtott nyilatkozatok, okiratok valódiságát pedig, ha hamis vagy hamisított voltuk a hitelintézettől elvárható gondosság tanúsítása mellett nem ismerhető fel, vélelmezni kell.

Azt is tartalmazza azonban a rendelet, hogy az igénybevételi feltételek és a hitelképesség meglétét a hitelintézet teljeskörűen köteles ellenőrizni. Ez persze érdeke is, hogy az állami kezességet be tudja váltani. Azt azonban, hogy mindezt mennyire szőrözően teszik, a gyakorlatban derülhet ki. A banknak mindenesetre be kell küldenie a kincstárhoz az igénylők adatait, amelyekről az a „feltétel ellenőrzésére alkalmas” nyilvántartást vezet (vagy nem, ez is később derülhet majd ki)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.