2019. április 4., csütörtök

STUMPF ISTVÁN: ORBÁN ÉS SZÁJER ÖSZTÖNDÍJA IS SOROSTÓL JÖTT ÁM

MAGYAR HANG
Szerző: LAKNER DÁVID
2019.04.04.


Sok mindenre fel voltunk készülve, de Stumpf István szerda esti előadására úgy indultunk el: azért itt csak nem lesz sorosozás. Nagyobbat nem is tévedhettünk volna. Igaz, a milliárdos neve nem épp abban a kontextusban hangzik el, ahogy az a Fideszhez közel álló személyeknél mostanában szokás. – A feleségem szerint 98 százalék, hogy nem választanak idén újra alkotmánybíróvá. Én azért bizakodóbb vagyok – hangzik el az előadás vége felé. Kritikus megszólalásait látva nem csodálkoznánk, ha végül a feleségének lenne igaza.

Miután Stumpf a sikereiről érkezik előadni az ELTE jogtudományi karára, könnyed sztorizgatásra, oldottabb hangvételre számítunk. Azért kicsit így is meglepődtünk, mikor az alkotmánybíró elindította a lánya által készített családi videót, benne élete fontos pillanataival. Míg más többnyire a kerti partikon nosztalgiázik, itt a „Kezdjetek el élni” felcsendülése után nem sokkal már a tévévitáknál tartunk, és épp Kéri László sajnálkozik azon, hogy tanítványa elment kancelláriaminiszternek. A közönségen nevetés fut végig, éppúgy, mint amikor az alkotmánybírót véletlenül Stumpf Andrásként konferálnák fel. De csalódnia kell annak is, aki a régi mesterek megtagadását várja: az alkotmánybíró továbbra is az elismerés hangján szól Kériről. (Aki egyébként szintén jelen volt a közönség soraiban.) Az előadás végén érkezik egy rá vonatkozó kérdés, mire Stumpf kifejtette: – Vele régóta mély barátságban vagyunk. Szoktuk persze egymást anyázni, de aztán mindig megiszunk egy fröccsöt vagy Unicumot.

Stumpf István viszonylag őszintén szaladt végig pályafutásán, és már ez a gesztus is szokatlan lehet mostanság. Nem tagadja meg múltját, nem hallgatja el korábbi dilemmáit, és a végén még az erősen kritikus kérdéseket sem üti el annyival, hogy alkotmánybíróként nem politizálhat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.