2019. április 15., hétfő

SZELÉNYI IVÁN: ORBÁN VIKTOR IGAZI POLITIKAI VÁLLALKOZÓ

VÁROSI KURÍR
Szerző: Városi Kurír
2019.04.15.


Az öndefiníciója szerint újlipótvárosi szociológusprofesszor, a Kádár-rendszer kritikusa szerint a tudósnak az a dolga, hogy a legközelebb kerüljön az igazsághoz, a politikusnak pedig az, hogy választást nyerjen. Szelényi Ivánnal a Heti Világgazdaság készített interjút.

” Orbánnak jó érzéke van ahhoz, hogy mit akar hallani a választó…”

A szociológus beszélt arról, vannak-e Magyarországon a hatalmon lévőknek elképzeléseik, vagy a keresletnek megfelelően módosítják a nézeteiket. Vagyis, ha az illiberalizmus kelendő, akkor adjuk azt:

Orbán Viktor igazi politikai vállalkozó. Jó érzéke van ahhoz, hogy mit akar hallani a választó, ezt kiválóan megfogalmazza, és támogatottságot szerez vele. Tökéletes példa volt erre a migránsügy. Roppant korán felismerte, hogy hatalmas politikai tőke rejlik benne, és a magyar társadalom nagy többségét maga mögé állította. E kérdésben sokan olyanok is egyetértenek vele, akik ellene szavaznak. Csakugyan létezik politikai vállalkozói mentalitás. A politikusnak az a dolga, hogy választásokat nyerjen, és ezt úgy érheti el, hogy meggyőzi az embereket: érdemes rá szavazni.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.