2019. április 20., szombat

„SZINTE MÁR CSAK A MEGÖREGEDETT UTCAALAPÍTÓK ÉLNEK ITT, A GYEREKEK ELHÚZTAK NYUGATRA”

24.HU
Szerző: 24.hu
2019.04.20.


Íme a szemünk elől oly sokszor eltűnő másik Magyarország, amely ma is szinte ugyanolyan, mint amilyen az elmúlt század húszas-harmincas éveiben volt, amilyennek a hajdani falukutató népi írók festették le: a generációkon át öröklődő nyomorúság és kiszolgáltatottság ma is időszerű, tán időszerűbb, mint az úgynevezett szocialista korszakban volt. A Törökszentmiklós környéki tanyavilágban, ahol a Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM) polgárőreivel jártunk, nem kerültek szóba a gátlástalan cinizmussal nyomuló fideszes hűbérurak, kollaboráló ellenzékiek, vagy a közelgő EP választások, de még Orbán és Gyurcsány sem. A Szőlőhátulja-dűlőben soha sem láttak még politikust.

Bár a kocsma ablakában egy bádog rendszámtáblán az olvasható, hogy „Horgászni mentem! Majd holnap nyitok!”, nem hiszünk a szemünknek és bátran benyitunk. Köszönés után foglalunk helyet, amit a publikum illendően viszonoz, mi több, a később érkezők még barátságosan kezet is nyújtanak, amikor elhaladnak asztalunk mellett. Mintha csak régi jó ismerősök lennénk.

– Törökszentmiklóson ez a módi – mondja csodálkozásunkat látva egy kifakult katonai gyakorlóruhás, középkorú férfi. Mostanság szokásos bemelegítő kérdésünkre, hogy ugyan már, vannak-e errefelé migránsok, egy borostás, barna bőrdzsekis fiatalember adja meg somolyogva a választ: – Hát nem látszik rajtunk, hogy mi azok vagyunk…

Ekkor még kísérőink, a szomszédfigyelő, egymást segítő mozgalmat a gyakorlatban bemutató polgárőrök nincsenek velünk. Ők a városi piacon gyűjtik a mozgalomhoz csatlakozni kívánó, azt helyzetükhöz mérten, 500-1000 forinttal is támogató lakosok aláírásait.

Ha Törökszentmiklós a Szomszédok Egymásért Mozgalom hazai központja, akkor a mezővárosi centrum a Délibáb utca. A már elhunyt tanárnő, Marica néni indította a mozgalmat, ő agitálta az utca lakóit 2012-től az éberségre. A SZEM tehát egy társadalmi bűnmegelőzési program, amelyben a szomszédok figyelnek egymásra, értékeikre, így fokozzák a biztonságot, megelőzik a bűncselekményeket. Mindenhol ott van a házakra szögezett SZEM-tábla. Marica néni kertjébe a „keletiek”, errefelé így emlegetik a cigányokat, jártak be olykor-olykor megdézsmálni a zöldséget, gyümölcsöt, csirkét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.