2019. április 1., hétfő

TÚL DRÁGA ÁRVÁK – MEGSZŰNNEK AZ SOS GYERMEKFALVAK MAGYARORSZÁGON

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BUJÁK ATTILA
2019.04.01.


Nem tudtak saját lábra állni harminc év alatt a hazai SOS gyermekfalvak, ezért ebben a formában megszűnnek. A gyerekeket saját ingatlanban lakó nevelőszülőknél helyezik el, nem egy esetben elszakítva őket „falubeli” nevelőanyjuktól. A fenntartó alapítvány szerint kellő gondossággal járnak el, a falvak főállású nevelőszülői azonban ezt nem így látják. Ettől az évtől rezsit, jövőre pedig már bérleti díjat is kell fizetniük, emiatt kénytelenek lesznek mihamarabb elhagyni az SOS falvakat, hogy aztán értékesíthesse az alapítvány.

„Újabb állomásához érkezik az SOS Gyermekfalvak szakmai megújulása. A nevelőszülői családok a következő három évben Kőszegen és Kecskeméten is fokozatosan integrált lakókörnyezetbe kerülnek, nem SOS-es családok mellé. Az együttélésnek ez a formája, az integráció jobban támogatja a gyerekek társadalmi beilleszkedését és későbbi boldogulását” – ezt írta februárban a honlapján a szervezetet fenntartó SOS Gyermekfalvak Magyarország Alapítvány. Vajon a Magyarországon több mint harminc éve működő SOS rendszerében miért pont most merült fel, hogy a falvak lakói rosszabbul integrálódnak, mint azok, akik hagyományos házakban laknak nevelőszülőkkel? Hiszen a gyerekek napközben közösségekben, óvodákban, iskolákban, sportedzéseken, szakkörökön töltik az idejük nagy részét, és csak este térnek haza a gyermekfaluba, ahol ráadásul a testvéreik és a játszótér várja őket. A válasz, burkoltan, a közlemény folytatásában szerepel: „A következő három évben arra törekszünk, hogy támogatóink segítségével és új támogatók bevonásával, valamint a szakmai átalakulással együtt a működési költségeink csökkentésével önfenntartóvá váljunk.”

Varró Gabriella, az alapítvány sajtókapcsolatokért felelős munkatársa nem cáfolta a 168 Órának, hogy az átszervezés hátterében pénzügyi megfontolások is állnak, mivel az egyes SOS házakat hét gyermek ellátására alakították ki, miközben mára törvényileg csökkent a nevelőszülőknél elhelyezhető gyermekek száma, ez pedig növeli a fenntartás költségeit, hiszen így kevesebb a normatív támogatás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.