2019. május 5., vasárnap

ALACSONY BÉREK, MUNKAERŐHIÁNY, MEGBECSÜLETLENSÉG: NEHÉZ ÜNNEPELNI A TŰZOLTÓK NAPJÁN

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2019.05.04.


Ma van a tűzoltók napja, illetve Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének ünnepe. A tűzoltók szerint azonban nem igazán van mit ünnepelni a mai napon. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) az év elején akkora létszámhiányt helyezett kilátásba, amelyet érzésük szerint már nem fognak tudni kezelni.

Az alacsony bérek, a nehéz munkakörülmények és a korkedvezményes nyugdíj eltörtése ugyanis egyre több tűzoltót kényszerítenek a pálya elhagyására, az utánpótlás pedig egyre csekélyebb.

„Az elmúlt években sajnos nem úgy alakultak a dolgaink, mint ahogy azt mi szerettük volna. Először elvették önállóságunkat, aztán több olyan jogunkat, ami egyre nehezebbé tette mindennapjainkat. Ezen az életpálya modell során bevezetett béremelés sem tudott segíteni”

– értékeli a helyzetet a Hivatalos Tűzoltók Független Szakszervezete elnöke, Salamon Lajos tűzoltó napi köszöntőjében.

Valóban sokminden változott: a tűzoltók korábban még az önkormányzatok alá tartoztak, a laktanyák szinte önfenntartó módon működtek, még az eszközöket is maguknak vásárolták. Miután 2012-ben államosították a tűzoltóságot, és a Belügyminisztérium illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) felügyelete alá került, minden megváltozott. Ma már hatalmi harcok, létszámhiány és megbecsületlenség jellemzi a tűzoltóságot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.