2019. május 21., kedd

AZ EGÉSZ EURÓPAI SZÉLSŐJOBBNAK NAGYON FÁJHAT STRACHE BUKÁSA

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2019.05.20.


Mozgalmas hétvége kavarta fel az európai szélsőjobb amúgy sem nyugodt állóvizét. Lezajlott Matteo Salvini olasz belügyminiszter nagy erődemonstrációja Milánóban, aminek az lett volna a célja, hogy megmutassa, milyen jelentős radikális pártok vannak Európában, és hogy az e heti európai parlamenti választás után nem marad többé a régi a kontinens politikája. Salvini mellett tényleg majdnem a teljes európai szélsőjobb felvonult: ott volt a francia Marine Le Pen, a német AfD, a holland Geert Wilders, az egyik észt kormánypárt, és az összes olyan politikai erő, amely Salvini frakciójához szeretne csatlakozni.

Egy párt hiányzott csak, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Vezetője, Heinz-Christian Strache alkancellár ugyanis pont a milánói gyűlés előtt bukott bele abba, hogy előkerült róla egy 2017-es, az osztrák választások előtt készült felvétel, amelyen a bevallása szerint ittas Strache egy magát Putyin-közeli oligarcha családtagjának kiadó nőnek nagy állami megrendeléseket ígért titkos támogatásokért, és azt is kérte tőle, hogy vegye meg neki az egyik legnagyobb osztrák újságot, a Neue Kronen Zeitungot, mert olyan médiakörnyezetet szeretne teremteni, mint amilyen Orbán Viktornak van. Ehhez személyi javaslata is volt: a Népszabadságot bezáró Heinrich Pecina, aki szerinte komoly játékos, és aki segített Orbánnak felvásárolni a magyar sajtó nagy részét.

Magyarországon lehet, hogy csak legyintenénk egy ilyen videóra, de Ausztria még nem tart itt, eleve nem is egyetlen párt irányítja az országot. Sebastian Kurz kancellár pedig csak úgy menthette meg saját pártját a botránytól, ha felmondja a kormánykoalíciót és előre hozott választást javasol. Ez Kurznak persze nem is jön olyan rosszul: az Osztrák Néppárt (ÖVP) népszerűbb, mint a választások óta valaha, miközben a Szabadságpárt egyre népszerűtlenebb, amire Strache botránya nyilván rátesz még néhány lapáttal. Az Európai Néppártban a németek irányvonalát képviselő Kurz ráadásul azért is örömmel szabadulhat meg a Szabadságpárttól, mert Európában – Orbánnal szemben – azt képviseli: nincs mód a jobboldal és a szélsőjobboldal (a Néppárt és Salviniék) koalíciójára. Odahaza viszont épp egy ilyen koalíciót működtetett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.