2019. május 15., szerda

AZ ÓLOMMELLÉNYEK ÁTERESZTIK A SUGÁRZÁST, DÓZISMÉRŐ NINCS – A PÉTERFY DOLGOZÓI AZ ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATALHOZ FORDULTAK

444.HU
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2019.05.15.


A botrány egy hónapja kezdődött, amikor a Péterfy kórház kötelezettségének eleget téve, elküldte dolgozóit az időszakos sugárvédelmi tanfolyamra.

A baleseti sebészetben műtét közben meglehetősen gyakran használnak röntgent: ha törött csontvégeket operálnak, vagy az implantátumok megfelelő elhelyezkedését ellenőrizik, meg sok más eset is lehetséges. Ezen a területen a röntgenkészülék tehát alapfelszerelés, pontosan annyira, mint máshol a vérnyomásmérő. Azoknak, akik ilyen helyen dolgoznak, időnként sugárvédelmi képzésen kell részt venniük. Egy ilyen képzés után gondolta néhány traumatológus, hogy a képzésen tanultak szerint átvizsgálnák a munkahelyüket.

Először kipróbálták a legfontosabb védőeszközök, az ólomkötények áteresztőképességét – az eredmény még őket is meglepte. A kötények több helyen berepedezettek, koszlottak, foszlottak voltak, rosszul is tárolták őket, és amikor a röntgenkészülék alá helyezték, kiderült, hogy simán áteresztik a sugárzást.

Ráadásul nemcsak leharcoltak a védőfelszerelések, hanem hiányosak is: nincsen elérhető pajzsmirigyvédő, sugárvédelmi szemüveg vagy kesztyű. Sokan saját pénzen vásárolt sugárvédelmi felszereléssel mennek a műtőbe, beteget ellátni. Ami azt is jelenti, hogy az operálandó beteg számára sincsen megfelelő védőeszköz. Még gyerekeknek sem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.